Temesváron bevezetik a vízi tömegközlekedést

Képzeljék el, vaporettók fognak cirkálni a Bégán. Temesvár lesz az egyetlen város Romániában, ahol kihasználják ezt a közlekedési módot is.
Hirdetés

Erre mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű ötlet: Temesvár polgármestere, Nicolae Robu hétfőn bejelentette, hogy jövő tavasztól a Bánság fővárosában az eddigi négy tömegközlekedési eszköz – autóbusz, troli, villamos és kerékpár – mellé bevezetnek egy újabb tömegközlekedési módot, a vízi közlekedést.

A város – a Béga-csatorna átfogó rendezési tervének megvalósítását követően – hét vaporettót, vagyis afféle vízibuszt vásárol, ezek közül az első kettőt már 2016 január végétől, február elejétől beszerzik, a „flotta” pedig tavasztól kerül használatba a Béga folyón, kilenc megállóval. Valószínűleg Temesvár lesz az egyetlen romániai város, amely bevezeti ezt az ötödik tömegközlekedési eszközt is – hangsúlyozta az elöljáró. A részben európai uniós alapokból finanszírozott projekt keretében a vízi közszállítás áldásait öt évig ingyenesen lehet majd élvezni.

Szintén a rendezési terv része Temesvár első, fogyatékkal élő gyermekeknek szánt játszóterének létrehozása is. A csatorna mindkét partjának tíz kilométeres szakaszára vonatkozó munkálatokat 2012 júniusában kezdték el, és az előírt határidőre, 2015 decemberére be is fejezték.
 
A projekt összköltségvetése 42,8 millió lej volt áfával, ebből 31,5 millió ment el a rendezési tervre, a 11,3 milliós különbség pedig a beszerzendő vízibuszok ára.
 
Talán túlzás, de erről mégiscsak ez jut eszünkbe:
 

Hirdetés