Fotó: Bartha Barna/Facebook

Vizsgálódik a rendőrség, miután a Mi Hazánk politikusa egy erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a közszolgálati rádió vezetősége, de még Nicolae Ciucă miniszterelnök is elítélte Bartha Barna sepsiszentgyörgyi kijelentéseit.

Hirdetés

Hivatalból vizsgálatot indított a Maros megyei rendőrség, miután a szélsőségesként elkönyvelt Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének a vezetője, Bartha Barna a párt sepsiszentgyörgyi tagtoborzó fórumán egy ismert erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt.

A Telex portálon közzétett hangfelvétel alapján kiderült, a magyarországi politikus Parászka Borókát, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársát nevezte meg, amikor úgy fogalmazott, „ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, nem tudják kiiktatni maguk közül, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk”. Bartha ugyanezen a székelyföldi fórumon a cigányok megfélemlítéséről is beszélt, de egy adott ponton azt is mondta, a zsidók által pontosan kitalált pusztító, bomlasztó programokkal teszik tönkre a székelyeket.

A Mi Hazánk politikusának nyilatkozatát a román közszolgálati rádió igazgatótanácsa közleményben ítélte el, a testület a jogállamiság, valamint a demokrácia alapvető normáival szembeni súlyos támadásnak értékelte Bartha kijelentéseit.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete pénteken közzétett állásfoglalásában példátlanul súlyosnak nevezte Bartha Barna akasztásos eszmefuttatását, és a gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve határolódott el az elhangzottaktól.

Péntek délután még Nicolae Ciucă miniszterelnök is kiadott egy közleményt az ügyben, melyben ő is elítélte a Mi Hazánk politikusának fenyegetőző nyilatkozatát, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vonják felelősségre mindazokat, akik gyűlölködésre bujtogatnak.

Hirdetés

Reagált Kelemen Hunor RMDSZ elnök is, Facebook-oldalán azt írja: „Ezekben a napokban egy erdélyi újságírót fenyegettek meg halálosan. Az álláspontunk világos, nem változott az elmúlt 32 évben: függetlenül attól, hogy kiről van szó, polgárról, politikusról, újságíróról, bármilyen közszereplőről, elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan visszautasítjuk az ellene irányuló agressziót! ”

Az RMDSZ elnöke bejegyzésében utalt Mihai Tudose volt miniszterelnök 2018-ban tett kijelentésére is, aki akasztófával fenyegette meg a székely vagy magyar zászlók kifüggesztőit. „Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt”, fogalmazott Kelemen Hunor. Itt jegyeznénk meg, hogy Tudose ügyében rendőrségi eljárás még csak nem is indult, mi több, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is csak figyelmeztetésben részesítette, ami a legenyhébb büntetésnek számít.

Hirdetés