Visszatér kedvenc volt agrárminiszterünk, a kormoránok réme, a juhok nagy védelmezője: Petre Daea

A korrupciós ügybe keveredett Adrian Chesnoiutól veszi át a bársonyszéket.

Hirdetés

Kevés miniszter nevére és munkásságára emlékszünk olyan tisztán Liviu Dragnea kormányából, mint Petre Daea volt mezőgazdasági miniszterére, akinek az emlékezetes nyilatkozatait, zseniális ötleteit és szokatlan megnyilvánulásait lehetetlen elfelejteni. Már akkor felmerült visszatérésének lehetősége, amikor a Ciucă-kormány agrárügyekért felelős minisztere, a hivatali visszaélés és titkos információk kiszolgáltatása miatt a DNA látómezejébe került Adrian Chesnoiu lemondani kényszerült.

A kormánykoalíciós pártok közül a PSD jelölhetett új embert a megüresedett tisztségre, és amíg a felmerült öt-hat néven gondolkodtak, addig Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes vette át ideiglenesen a tárcát. Az elmúlt hetekben született párton belüli egyeztetések eredményeképpen kompromisszum született, hogy Petre Daea legyen a PSD jelöltje – hivatalosan szerdán szavazta meg egységesen a párt országos politikai tanácsa.

Petre Daea kétszer volt eddig agrárminiszter. Vesszőparipája az, hogy a román nép egy juhtenyésztő nemzet, ezért az ágazat masszív támogatást igényel. Emlékezetes volt a halállományt felzabáló kormoránok elleni, fordulatokkal teli hadjárata, és az sem volt semmi, amikor az auschwitzi náci haláltáborhoz hasonlította az afrikai sertéspestis miatt tömegesen elpusztított állatok megsemmisítését.

Öveket tehát becsatolni, Daea visszatér!

Hirdetés