Vissza mindent: mától nem tudjuk, hogy pontosan mikor is lesznek a parlamenti választások

Kiderült, hogy ezentúl nem a kormánynak kell döntenie erről. És akkor kezdődhet a szokásos bizonytalanság, a kapkodás, az egymásra mutogatás.

Hirdetés

Múlt vasárnap valahogy lezavartuk az önkormányzati választásokat, és egészen máig úgy tudtuk, hogy december 6-án még egyszer el kell sétálnunk az urnákig, hogy kiválasszuk a kedvenc törvényhozóinkat, csak hát úgy néz ki, hogy borul a program.

Hogy miért? Hát azért, mert az alkotmánybíróság elutasította az államfő óvását, és úgy döntött, semmi baj nincs azzal a törvénnyel, amely szerint a parlament ezentúl saját hatáskörben kezeli a voksolás dátumának a kitűzését.

Foglaljuk össze röviden ezt a kacskaringós történetet:

  • a képviselőház és a szenátus egyetlen nap alatt – július 27-én – fogadta el azt a jogszabályt, mely szerint ezentúl a parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról;
  • az új törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD), az ALDE és az RMDSZ kezdeményezte;
  • Klaus Iohannis augusztusban alkotmányossági kifogást emelt a jogszabály ellen, szerinte sérült a kiszámíthatóság és a jogbiztonság alkotmányos elve;
  • a kormány meg sem várta a döntést, és szeptember 3-án elfogadott egy határozatot, melynek értelmében december 6-án fogják megtartani a parlamenti választásokat.

Szóval az alkotmánybíróság keddi döntése értelmében a kijelölt dátum már egyáltalán nem biztos, sőt. Az új törvény egyébként előírja, hogy a dátumot a voksolás előtt legalább 60 nappal kell kijelölni, szóval iparkodni kell, mert az évből még valamivel több mint 90 nap maradt, a parlamentnek pedig december 21-én lejár a mandátuma.

Hirdetés