Vigyázzon, ha online rendelget, mert könnyen ellophatják a pénzét!

Most épp az egyik legnagyobb romániai netes bolhapiac és a legnagyobb futárszolgálat klienseit próbálják meg SMS-ben átverni az internetes csalók.

Hirdetés

Szokott interneten rendelni? Talán ismeri az OLX (olx.ro) nevű internetes bolhapiacot, ahol magánemberek kínálják eladásra a használt, megunt, fölöslegessé vált dolgaikat? Csak mert a legnagyobb romániai futárszolgálat, a FAN Courier épp arra figyelmezteti a kuncsaftjait, hogy egykönnyen internetes csalók áldozatai lehetnek, ha nincsenek résen.

A módszer a következő: a csalók SMS-ben küldenek egy üzenetet, amely nagyon hasonló a FAN Courier automatikus üzeneteihez (amelyben tudatják a címzettel az éppen kézbesítés alatt álló csomag státusát), a különbség csak annyi, hogy az üzenet végén egy linket is mellékelnek, és arra kérik a gyanútlan polgárt, hogy az általa az olx-en eladásra kínált termék árának bezsebeléséhez adja meg az adatait (elsősorban bankkártyaadatokat) a linkre kattintva.

A bökkenő viszont az, hogy a FAN Courier rendszerén belül nem lehet online kifizetni a neten rendelt dolgokat, szóval, ha ilyesmiről kap üzenetet, az csalás. Sőt, a futárcég képviselői ennél is jobban leegyszerűsítik a helyzetet: ha valakik egy linken keresztül kérik a személyes adatainkat, az minden esetben csalás.

Szóval ha ilyen üzenetet kapunk, semmiképpen ne nyissuk meg a benne szereplő linket, és ne adjuk meg az adatainkat, ellenkezőleg, inkább értesítsük a rendőrséget.

Az utóbbi időben egyébként is megszaporodtak az olyan netes csalások, amikor a csalók ismert cégek nevében próbálnak meg adatokat kicsalni tőlünk. Minden esetben legyen nagyon figyelmes és óvatos, amikor például a bankkártyaadatairól van szó, nehogy rossz kezekbe kerüljenek.

Hirdetés