Vigyázat: csúnyán átverheti a gáz- vagy áramszolgáltatója, ha nem figyel oda

Kreatívan hirdetik az árképzést, hogy ezzel csalogassák magukhoz az új ügyfeleket. Aztán…

Hirdetés

Hónapok óta az egyik legfontosabb téma a koronavírus mellett, hogy az energiahordozók árának állami kompenzációja megszűntével a fogyasztóknak ajánlott minél hamarabb új szerződést kötni a szolgáltatókkal, különben fennáll a veszélye, hogy az árak liberalizációja nyomán drasztikusan megnő a számlájuk összege.

Aztán most kiderült, hogy ez ellen a szerződés megkötése sem feltétlenül véd, mivel egyes szolgáltatók pofátlanul átverik az ügyfeleket.

A legutóbbi ilyen eset a Bánságban történt, ahol az egyik áramszolgáltató húzta csőbe a mit sem sejtő ügyfeleket.

A cég nem aprózta el:

a fogyasztóknak az eredetileg meghirdetett ár háromszorosát számlázták ki.

Az emberek szerencsére nem hagyták annyiban: a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordultak.

A fogyasztóvédők komolyan vették a bejelentést, és joggal: hajmeresztő felfedezéseket tettek.

A szolgáltató azt hirdette, hogy nála találkoznak az emberek a legjobb árral – ami annyiban valóban igaz volt, hogy számukra valóban a legjobb volt.

Februárban még megawattóránként 239,95 lejes árat hirdettek – csakhogy ez a mindenféle adók és illetékek nélküli összeg.

Ha ezeket is hozzászámítjuk, akkor viszont a végösszeg már 634,03 lej, ami 2,64-szerese a meghirdetett „legjobb árnak”.

Hirdetés

Hasonlóan jártak el a földgáz esetében is: a meghirdetett 63 lejes árhoz képest a valódi összeg 123,88 lej.

A fogyasztóvédelem megállapította, hogy a cég megtévesztette az ügyfeleit, hiszen azok csupán a szerződés megkötése után szembesültek a valós árral.

A fogyasztóvédők ezért arra figyelmeztetnek mindenkit: legyen óvatos, és ami a legfontosabb, ne menjen bele utólag semmilyen szerződésmódosítás aláírásába – az eredetileg rögzített feltételeket tiszteletben kell tartani.

A hatóság ezt annyira komolyan gondolja, hogy bejelentette:

kötelezi a szolgáltatót az eredeti feltételek alkalmazására.

Eközben a kormány is lépett: Virgil Popescu energiaügyi miniszter bejelentette, hogy keddtől a fogyasztóvédelem és az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) is ellenőrzéseket kezd a földgázszolgáltatóknál, miután a beígért kedvező árak ellenőre egyes fogyasztók csillagászati összegű számlát kaptak.

A miniszter szerint a szolgáltatók „mesés” bírságokra számíthatnak, ha beigazolódik, hogy a kötött díjszabásra vonatkozó ígéreteik ellenére menet közben módosították az áraikat.

Hirdetés