Vészhelyzetbe botlik az utcán? Az utcai defibrillátorokkal bármikor életmentő hőssé válhat

Kolozsváron öt új helyszínen találjuk meg az életmentő berendezést hirtelen szívmegállás esetére.

Hirdetés

Ha Kolozsváron, a megnevezett öt helyszín egyikén jár, és történetesen egy járókelőnek éppen akkor áll le a szíve, akkor gyors és életmentő segítséget tud nyújtani az újonnan felszerelt utcai defibrillátorokkal, melyeket nemrég helyeztek el a monostori és a györgyfalvi sportbázisnál, a BT Arénánál, valamint a Dacia és a Mărăști moziknál. A doktoros televíziós sorozatokból ismert tappancsos eszközök használata egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen kifejezetten utcai, és nem kórházi használatra voltak tervezve.

Egy hirtelen szívmegállás esetén kétszeresére nő a beteg esélye a túlélésre, amennyiben egy defibrillátorral újraélesztik a mentők kiérkezéséig.

A Sürgősségi Életmentő Szolgálat kolozsvári munkatársai voltak olyan kedvesek, hogy elmagyarázzák az önkormányzat alkalmazottainak és persze Emil Boc polgármesternek, miként üzemel az életmentő berendezés, mely használat közben instrukciókat ad az orvosi ismeretekkel nem rendelkezőknek.

Hirdetés

A szerte Európában sikerrel használt nyilvános defibrillátorok felszerelését Kolozsváron a részvételi költségvetés keretében kérte a lakosság. Mindeddig két helyszínen, az állomáson és a Sétatéren létezett utcai defibrillátor, de a mostani öt új helyszín után, hamarosan a Főtéren és Széchenyi téren is szolgálatba állítanak egyet-egyet.

Hirdetés