Verés, szidás, piszkálódás – a szülők, a tanárok és társaik is bántalmazzák az iskolásokat

Egyáltalán nem könnyű a diákélet mifelénk egy friss tanulmány alapján.

Hirdetés

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Románia dobogós helyet foglal el az iskolai szekálás európai ranglistáján, de egy friss felmérés pontosan megmutatja, hogy a jelenség megfékezése érdekében továbbra sem születnek valódi megoldások. A Mentsétek meg a gyermekeket! nevű egyesület nemrég közzétett tanulmánya többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy

  • a diákok 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy verbálisan bántalmazták az iskolában,
  • 76 százalékukat már szidták meg a tanárok, ha tévedtek,
  • 12 százalékuk pedig azt vallotta, a verbális bántalmazást odahaza, családi környezetben is gyakran megtapasztalják,
  • a szülők 56 százalék be is ismeri, hogy megbüntetik a gyereküket/gyerekeiket, ha tévednek,
  • mi több, a szülők 21 százaléka egyet is ért a testi fenyítés alkalmazásával.

Az egyesület egyébkét a friss felmérésben arra is rámutat, hogy négy diákból egyet megaláznak, kiközösítenek társai, tízből hármat pedig fizikailag is bántalmaznak az iskolában.

Az érdekvédelmi szervezet két évvel ezelőtt országos kampányt is indított útnak az iskolai zaklatások megfékezése, a jelenség tudatosítása, és az erről szóló közbeszéd alakítása érdekében. Idéntől az óvodákat is bevonják a kampányba.

A Mentsétek meg a gyermekeket! egy másik, tavaly bemutatott felmérése talán a fentinél is lehangolóbb: abból többek közt az derült ki, hogy Romániában minden második gyerek funkcionális analfabetizmusban szenved, és fizikai, érzelmi vagy szexuális erőszaknak van kitéve.

Hirdetés