Így fognak kinézni az új rendőrjárgányok / Fotó forrása: europol.ro

Véletlen lenne, hogy éppen Iohannis cimborája szállítja az új autókat a rendőrségnek?

A rendőrszakszervezetek szerint eleve úgy írták ki a közbeszerzést, hogy egyetlen autómárka feleljen meg a követelményeknek, a BMW. De mi köze mindehhez az államfőnek?

Hirdetés

Nem hagyta szó nélkül az Europol rendőrszakszervezet, hogy a román rendőrség olyan követelményekkel állt elő az új autókra kiírt közbeszerzési eljárás során, hogy azoknak csak egyetlen autómárka felelhessen meg, a BMW. Azzal, hogy nyolc (+1) fokozatú automata sebességváltós járgányt kerestek, gyakorlatilag kizárták a BMW mellett esetlegesen labdába rúgó nagy autóforgalmazók 80 százalékát, állítja a rendőrszakszervezet, mely szerint

kifejezetten a BMW 320ix modellje volt kiszemelve az eddigi Loganok lecserélésére.

Minden úgy történt, ahogy eltervezhették: az egyetlen jelentkező az Automobile Bavaria, a BMW hivatalos romániai forgalmazója volt, mely így könnyen elnyerte a 98 millió lejes szerződést. Ennek értelmében a rendőrség leghamarabb jövő év júniusáig kaphatja meg az első száz BMW-jét, a hatszázból.

A rendőrszakszervezet több gyanús körülményt is szóvá tesz, az egyik legsúlyosabb ezek közül, hogy szerintük személyre szabták a közbeszerzési kiírást, hogy az Klaus Iohannis államfő régi cimborájának, az Automobile Bavaria német állampolgárságú társelnökének, Michael Schmidt Horstnak kedvezzen.

Iohannis még Nagyszeben polgármestere volt, amikor először magyarázkodnia kellett az üzletemberrel ápolt jó viszonya, illetve az önkormányzat rendelkezésére bocsátott BMW miatt. Michael Schmidt Horst az elnökválasztási kampányban is támogatta Iohannist, akkor egy 60 négyzetméteres ingatlant tett elérhetővé a kampánystáb számára. A szoros barátság jele az is, hogy Schmidt Horst és felesége még a Nagy Károly-díj németországi átadására is elkísérték Iohannist.

Hirdetés

A közbeszerzés lebonyolításán túl az Europol az autóval sincs megelégedve. Időveszteségnek tartják, hogy még egy közbeszerzési kiírásra lesz szükség a rendőri munkához elengedhetetlen berendezések (mint például adóvevő, sziréna, jelzőfény, felirat, az utasteret kettéválasztó fal, stb.) felszerelésére, ugyanis a BMW nem foglalkozik ilyesmivel. Az egyetlen pozitívum, amit az Europol kiemel:

az autókat 15 ezer euróval olcsóbban adják az eredeti árukhoz képest.

Az Automobile Bavaria közleményben reagált a bukaresti sajtónak a rendőrszakszervezet vádjaira, melyben kifejti: az első közbeszerzési kiíráson nem vettek részt, mert a chiphiány miatt nem tudták volna tartani a határidőt, és maguk is meglepődtek, hogy egyedüli pályázók voltak a második kiíráson. Az Automobile Bavaria cáfolja, hogy csak a BMW felelt meg a kiírásban szereplő feltételeknek, mondván az Audi és az Alfa Romeo is gyárt hasonló sebességváltós modelleket.

Hirdetés