Vége a MiG-korszaknak Romániában…

… a kósza hírek szerint hazánkba látogat III. Károly király… és ismét kisebb vihar van a fabudik körül.

Hirdetés

Béke veletek, MiG-ek!

Mindannyiunknak örömünnep lehet ez a hétfő. Hiszen senki se kívánja, hogy embertársa, aki történetesen pilóta, egy repülő koporsóban lelje halálát.

Biztos emlékeznek még a 2022. márciusi légikatasztrófára, amikor egy MiG-21 LanceR vadászgép, de a keresésére küldött IAR Puma katonai helikopter is lezuhant Konstanca megyében. A kettős balesetben életét vesztette a vadászgép pilótája és a helikopter hét fős legénysége is.

Amúgy 1990 óta összesen 26 darab légi baleset volt Romániában. Ebből 20 esetben MiG-21-es vadászgép volt az „áldozat”.

A védelmi minisztérium a tavalyi tragédiát követően felfüggesztette a MiG-ek repüléseit és hétfőn eljött a nagy nap: a régi jó vadászgépek utolsó alkalommal röppentek a magasba, hogy egy tiszteletkör után végleg „nyugdíjba vonuljanak”. És ezzel fellélegezhetnek a pilóták, a hozzátartozók, meg úgy általában minden normális ember.

Károly herceg III. Károly brit király benéz Romániába

Az Erdély-imádó Károly hercegből május 6-án megkoronázott brit uralkodó lett, III. Károly néven. És úgy tűnik, az új uralkodó továbbra is imádja Erdélyt. Ugyanis híre jött, hogy a király hamarosan (a jól értesültek szerint június 2-án) Romániába látogat.

Az is kiszivárgott, hogy III. Károly nem csak Bukarestben teszi tiszteletét, hanem Erdélyben is. Ugye, több birtoka is van az újdonsült uralkodónak nálunkfele, amelyeket még Károly hercegként vásárolt, nyilván nem zsebből, hanem egy alapítványon keresztül. Szóval, aki június elején a Szeben megyei Almakerék, a Brassó megyei Szászfehéregyháza vagy a háromszéki Zalánpataka környékén jár, jól nyissa ki a szemét, mert előfordulhat, hogy váratlanul belebotlik III. Károly brit királyba.

Mit csinál a rendőrség, ha elvásik a fabudija? Vásárol újakat!

Hirdetés

Most egy pillanatra tessék elképzelni, hogy Moldvában, Botoșani megyében vagyunk. Ahol összesen 71 darab falusi rendőrőrs van. A 71 falusi rendőrőrs elsöprő többségéhez ma is egy-egy régi típusú fabudi tartozik. Ugyanis a 71 említett rendőrőrs közül csupán hatot sikerült ilyen értelemben korszerűsíteni, a többi 65-ben továbbra is a kert végében van a budi, feltehetőleg azért, mert nincs csatornahálózat vagy nem csatlakoztatták hozzá az őrsöket.

Na és akkor: mi történik, ha egy rendőrőrs „lelakja” a szolgálatos fabudit? Na igen, pont az: újat kell venni. Ezt tette a Botoșani megyei rendőrkapitányság: belépett a SEAP nevű közbeszerzési rendszerbe és bejelentette, szeretne vásárolni hat darab fenyőfából készült fabudit. A „lelakottak” helyébe. Összesen 9000 lejért.

Mindenesetre, szurkoljunk nekik! A fejlődés útja néha igen rögös, máskor kacskaringós. Főleg, ha a régiók fejlődését folyamatosan aláaknázza a központosított rendszer.

Hirdetés