Védelmi tárca: bár volt gond az üzemanyaggal, a MiG-21-esek nem biztos, hogy ezért nem tudtak felszállni

Zajlik a vizsgálat, hogy valóban a rossz minőségű kerozin okozta-e a meghibásodásokat.

Hirdetés

Bár valóban voltak gondok a kerozinnal, amelyet a Jetfly Hub nevű cég szállított a román légierő számára, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a MiG-21 Lancer vadászgépek ezért szorultak javításra – így reagált a védelmi minisztérium arra, hogy a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) szerint a cég által szállított, rossz minőségű üzemanyag miatt több vadászgép is megrongálódott.

A védelmi tárca szerint a 2018 és 2021 közötti időszakban, amíg a szerződés hatályban volt, nem fordult elő olyan, hogy a gépeknek az üzemanyag minősége miatt kellett volna a földön maradniuk.

Mint közölték, 2018 decemberében valóban észlelték, hogy

a leszállított üzemanyag nem megfelelő minőségű, de ezt a szállítmányt nem vették át.

A szállítások csak akkor folytatódtak, amikor a cég megfelelő minőségű kerozint tudott leszállítani.

Az eredetileg 2022-ig érvényes szerződést aztán 2021-ben a tárca felmondta, mivel a cég folyamatosan késlekedett a szállításokkal.

A minisztérium közölte, a bákói Aerostar a kérdéses időszakban valóban végzett javítási munkálatokat a gépeken, részben tényleg azért, mert az üzemanyagtartályban szennyeződést – vizet és mechanikai eredetű szennyezést –, másrészt pedig az esedékes vizsgálatok részeként hajtóműproblémákat oldottak meg.

Ugyanakkor jelenleg nem tudnak egyértelmű ok-okozati összefüggést kimutatni az üzemanyag minősége és aközött, hogy a gépek javításra szorultak – közölte a minisztérium.

Hirdetés

Amely azért azt is hozzátette, hogy

az összefüggések ügyében a DIICOT ügyészei jelenleg is nyomoznak,

a légierő főparancsnoksága pedig, minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot átadott az ügyészségnek.

Nicolae Ciucă miniszterelnök – aki korábban a hadsereg vezérkari főnöke, illetve védelmi miniszter is volt – annyit mondott az ügyről, hogy nincs tudomása ilyen problémáról, de nem hiszi, hogy bárki megengedné magának, hogy ilyesmivel játsszon.

A DIICOT által összeállított nyomozati anyag szerint több vadászgép is a rossz minőségű kerozin miatt nem tudott felszállni, ezzel pedig a nemzetbiztonság is veszélybe került.

Hirdetés