Óriási anyagi kárt okoztak csalók a román légierőnek rossz minőségű üzemanyaggal, több vadászgép is javításra szorult

Az igazságszolgáltatás elé került a több millió eurós csalás.

Hirdetés

Jókora anyagi kárt szenvedett el a román hadsereg – azon belül a légierő -, miután néhány évvel ezelőtt egy olyan céggel kötött szerződést üzemanyag szállításáról a vadászgépek számára, amely csapnivaló minőségű kerozint szállított, így több vadászgép is javításra szorult.

A most nyilvánosságra került bírósági iratok szerint a bíróság fenntartja egy céget képviselőjének vagyonára elrendelt zárlatot.

Az ügylet még 2018-ra nyúlik vissza, amikor a védelmi tárca szerződést kötött a Jetfly Hub nevű céggel. A négyéves futamidejű kontraktus értelmében a cégnek nyolc katonai egység számára kellett kerozint szállítania.

Eszerint kétféle, Jet Al és Jet Al Premium kategóriájú kerozint kellett szállítaniuk – ezek az adalékanyagok mennyiségében különböznek.

Az első szállítmány egy tartályhajóval érkezett a konstancai kikötőbe, és ezzel nem is volt semmi gond.

A kikötőbe azonban még 2017-ben egy görög hajó is befutott, amely olcsó és rossz minőségű kerozint szállított.

Az első szállítmány után pedig a cég

erről a hajóról szállította a pocsék minőségű üzemanyagot.

Hirdetés

Ezt követően két újabb, Görögországban illetve Törökországban feldolgozott kerozint szállító hajó futott be – természetesen ez sem felelt meg a szerződésben rögzített minőségi követelményeknek.

És ez vissza is ütött: az aranyosgyéresi légitámaszponton egy üzemanyag-szivattyú és két MiG-21 Lancer vadászgép is meghibásodott.

Végül összesen öt vadászgép és több szivattyú szorult javításra.

A Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT ügyészei megállapították: a gépek súlyosan meghibásodtak, ami a nemzetbiztonságot és a védelmi képességeket is veszélyeztette, hiszen stratégiai fontosságú eszközökről van szó.

Az ügylet több mint 30 millió lejes, azaz mintegy 6,5 millió eurós kárt okozott a hadseregnek – vagyis a román államnak.

Hirdetés