Vasárnapi hírmix: sokkolónak nevezték a román médiában a magyar államfő csíksomlyói Facebook-üzenetét

Hírösszefoglalónkból az is kiderül, hogy általános sztrájkra készülnek a vasutasok is, a legújabb felmérés szerint pedig nem kifejezetten bíznak az emberek a pártokban. És a parlamentben sem.

Hirdetés

Felmérés: nagyon nem szeretik az emberek a pártokat, de a parlamentet és a kormányt sem

A politikai pártok és a parlament a legnépszerűtlenebb intézmények, derül ki a CURS legfrissebb közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 93 százaléka az utolsó helyre sorolta a pártokat és a parlamentet a bizalom listáján, de az államelnöki hivatal (90%) és a kormány (88%) sem dicsekedhet a helyezésével. Következik a média (71%) és a civil szervezetek (69%) és az EU (60%). A legnépszerűbb intézmények a tűzoltók, a hadsereg és az egyház.

A legnépszerűbb párt a PSD, a válaszadók 31 százaléka szavazna rá jelenleg. A második a PNL 20 százalékkal, a harmadik az AUR 11 százalékkal. Az USR 11 százalékon áll, az RMDSZ 5 százalékon, de a PMP is bejutna a parlamentbe az 5 százalékával.

A válaszadók 43 százaléka szerint a pedagógusi bérek túl kicsik, a tanügyi sztrájk pedig jogos, 39 százalékuk kicsinek tartja a béreket, de szerintük a sztrájk most nem időszerű, 16 százalék szerint pedig a pedagógusi fizetések megfelelőek, nem kellene sztrájkolniuk.

A felmérés 1082 nagykorú személy megkérdezésével készült május 19. és 27. között, hibalehetősége plusz-mínusz 3 százalék.

Leállhatnak a vonatok, sztrájkra készülnek a vasutasok is

Figyelmeztető tüntetést tartanak hétfőn az állami vasúttársaság, a CFR alkalmazottai a szállításügyi minisztérium bukaresti épülete előtt. A vasutasok amiatt elégedetlenek, hogy hiába ír elő a törvény béremelést július 1-jétől, máig sincs hír, hogy lesz-e erre forrás.

Ha a kéréseiket nem hallgatják meg, a vasutasok június 26-án újabb tüntetést rendeznek, július 1-jén pedig a kormány székháza elé vonulnak, és általános sztrájkba kezdenek. A CFR Utasszállítás részlegén a jelenlegi nettó átlagfizetés megközelíti a 4200 lejt.

Román média: Novák Katalin az úgynevezett székely himnuszból idézett

Hirdetés

Nem maradt figyelem nélkül a román médiában, hogy Novák Katalin magyar köztársasági elnök szombat este kiírta Facebook-oldalára a Székely himnusz utolsó sorát és megosztott egy székelyhimnuszos videó-összeállítást a csíksomlyói búcsúról, ahol ő is részt vett.

A Digi24 hírtelevízió szerint a magyar államfő a „Székelyföld úgynevezett himnuszát”, posztolta közösségi oldalára. A hírtelevízió cikkét átvevő Ziare.com egyenesen „bizarrnak”  nevezte az üzenetet. Az Adevărul szerint Novák Katalin „vitatott üzenetet” írt ki, de a cikkből nem derül ki, hogy a szerzője tudná, honnan származik a „Ne hagy elveszni Erdély, Istenünk!” sor. A RealitateaTV „sokkolónak” minősítette a szöveget (nem térti ki arra, hogy a Székely himnuszról lenne szó), és Gheorghe Funart kapcsolták élő adásba, hogy kommentálja a történteket. Az RFI rádió honlapján szintén „vitatottnak” minősíti a sort, de azt már odaírták, hogy a videóban a Székely himnusz hallatszik.

 

Hirdetés