Vasárnapi hírmix: holnap kezdődik az iskola, az összevonásra ítélt kulturális intézmények haladékot kaptak

És újabb orosz dróndarabokat találtak román területen.

Hirdetés

A kulturális intézmények összevonásának határideje 2025. január elseje

Raluca Turcan kulturális miniszter szombaton beszélt a kulturális intézmények tervezett összevonásáról, mellyel szerinte „nevetséges” összegeket fognak megtakarítani. Azt is leszögezte, hogy mivel „bűnnek” tartaná egy helyhatóságilag előírt, egységes sablon alapján végrehajtani az összevonását, kieszközölte, hogy a folyamat lezárásának határideje 2025. január 1. legyen. Szerinte, ha korábbi lenne a határidő, mondjuk 2024. január elseje, akkor „darabokra esne” az ország kultúrája. Az Agerpres cikke szerint azt is elmondta, hogy az összevonásokra vonatkozó javaslatokat a köztisztviselők és műszaki csapatok fogják megtenni, akiknek nincs rálátásuk a kulturális intézmények specifikusmára jegyeire. Ha ez esetleg nem lenne mindenki számára érthető és nyilvánvaló, példával is alátámasztotta gondolatait, megemlítette az adományokból fenntartott vagy a parlament által meghozott jogszabályok alapján működő kulturális intézményeket, illetve azokat, amelyek egyediségét az adja, hogy valamely etnikai csoporttal állnak összefüggésben. Kiemelte, hogy a pénzügyminiszterrel és a kormányfővel folytatott tárgyalások során sikerült elérnie, hogy letegyenek arról a tervről, hogy a helyi hatóságok alárendeltségében működő kulturális intézmények finanszírozását a saját bevétel által kitett százalékhoz kötik, sőt sikerült kieszközölnie, hogy a kulturális intézmények összevonása elől kivételt képezzenek az 50-nél kevesebb alkalmazottal működő intézmények. Azaz ígéretei szerint több erdélyi, magyar vonatkozású kulturális intézmény is reménykedhet, hogy még sem néz olyan sötét jövő elé, ahogyan az pár hete kinézett.

A, la, ola, skola, ISKOLA!

Körülbelül 2 700 000 óvodás és iskolás kezdi hétfőn az új tanévet. A tanügyminisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint a 2023-2024-es tanév 36 oktatási hétből áll. Az új tanévben is lesz bőven (lehet az iskolások másként gondolják) vakáció: október 28. és november 5. között, december 23. és 2024. január 7. között, majd egy hét a tanfelügyelőségek döntése alapján 2024. február 12. és március 3. között, majd április 27. és május 7. között és végül június 22-én újra kezdődik a nyári vakáció. Ebben a tanévben is lesz Iskola másként hét és a Zöldhét, ezeket az intézményeknek 2024. április 26-áig kell megszervezniük.

Ismét orosz drón darabjaira bukkantak Tulcea megyében

Az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjaira bukkantak szombaton a román haditengerészet katonái. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint azért kutatták át a Tulcea megyei Plauru település térségét, mert a helyi hatóságoktól olyan információkat kaptak, miszerint a falutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek. A védelmi minisztérium közölte: a helyszínen valóban olyan drón darabjait találták meg, amilyeneket az orosz hadsereg használ, így a területet lezárták, a roncsdarabokat megvizsgálják. A szombati „felfedezés” nyomán, a külügyminiszter megbízásából sürgősen bekérették az orosz nagykövetség ügyvivő megbízottját. Az orosz diplomatának Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette, hogy a román fél tiltakozik Románia légterének megsértése miatt.

Hirdetés