Fotó: Székelyhon

Vasárnap ismét őrtüzek gyúlnak a székelyföldi autonómiáért

Közben Izsák Balázséknak meggyűlt a baja a belügyi szervekkel.

Hirdetés

Többtucatnyi székelyföldi helyszínen, de Magyarországon és a Felvidéken is fellobbannak az őrtüzek vasárnap, Székelyföld autonómiájának napján, hogy felhívják a figyelmet a székelyek önrendelkezési igényére. Az idei őrtűzgyújtás mottója egy Tamási Áron idézet: „A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek egyetlen szülőföldje és sok kötelessége”.

Az őrtüzek immár hetedik alkalommal lobbannak fel, évről évre egyre több helyszínen, és a kezdeményezők továbbra is fontosnak tartják.

Részletek a Székelyhonon.

A megfélemlítés szándékával követhették Izsák Balázsékat a belügyi szervek

Eközben Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közleményt adott ki arról, hogy szeptember 19-én feltűnő módon, a megfélemlítés feltehető szándékával követte őt és stábját egy rendőrautó és a belügyminisztérium két másik járműve a Makfalva és Réty közötti úton. A nemzeti régiók uniós szintű támogatásáért indított polgári kezdeményezésről ismert Izsák Balázsék néhány nappal korábban kiadtak egy közleményt, amelyben bejelentették: újra végigjárják azt az utat, amelyet a makfalvi székelyek 2013 októberében szekéren tettek meg a néhai Márton Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Makfalva polgármestere vezetésével. Úgy tűnik, erre az utazásra a belügyi szervek is meglehetősen kíváncsiak voltak. Izsák Balázs levélben követelt magyarázatot a belügyminisztériumtól, a beadványt nyilvántartásba vették, de érdemi válasz még nem érkezett rá.

Hirdetés