Konzervatív EU-fordulatra vár az SZNT, úgyhogy egyelőre nem nyújtja be a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottságtól ugyanis nem várnak túl sok jót a nemzeti kisebbségek lakta területek támogatását illetően.

Hirdetés

Nem bízik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a jelenlegi, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban, ezért egyelőre kivár, és nem nyújtja be azt a sikeres polgári kezdeményezést, amelyet a nemzeti régiók uniós szintű támogatásáért indított.

Ezt Izsák Balázs, az SZNT elnöke mondta el, azzal indokolva a döntést, hogy nem szeretnék, hogy a von der Leyen vezette Bizottság egy-két hónap alatt lesöpörje az asztalról a nemzeti régiókért indított és 1,2 millió polgár által támogatott európai polgári kezdeményezést.

 „Amíg a bizottság elnöke Ursula von der Leyen, és alelnökei között olyanok vannak, mint Frans Timmermans és Vera Jourová, addig nem fogjuk letenni az asztalra, és függőben marad a sikeres polgári kezdeményezés”

– mondta a kezdeményezés polgári bizottságának az elnöki tisztségét is betöltő Izsák Balázs.

Az SZNT abban bízik, hogy 2024-ben konzervatív fordulat következik be az Európai Unióban, és

akkor jobb eséllyel nyújthatják majd be a kezdeményezést az Európai Bizottsághoz.

Izsák elmondta, a 2019 után elindított polgári kezdeményezéseknél már módosították a szabályokat, és határidőhöz kötötték a benyújtást.

A nemzeti régiókért indított kezdeményezést azonban semmilyen határidő nem kényszeríti.

Hirdetés

A polgári kezdeményezést 2013-ban indították el, ekkor azonban az EB azt állította: nyilvánvalóan nincs hatásköre a javasolt kérdés rendezésére, ezért elutasította a kezdeményezés nyilvántartásba vételét. Hatévi pereskedéssel és az EU luxembourgi bíróságán kimondott ítélettel kényszerítették rá 2019-ben a brüsszeli bizottságot a kezdeményezés bejegyzésére.

Ezt követte az aláírásgyűjtés, melynek menetét alaposan visszafogta a koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott intézkedések.

A megnehezedett aláírásgyűjtési körülményeket azonban az EB is figyelembe vette, és egy évről két évre hosszabbította a folyamat időtartamát.

A polgári kezdeményezés támogató aláírásai közül 1,2 milliót ismertek el hitelesnek az illetékes nemzeti hatóságok, és a megkövetelt hét helyett nyolc országban haladta meg az elismert aláírások száma a megszabott küszöbértéket, így teljesültek a kezdeményezés benyújtásának a feltételei.

Hirdetés