Várható volt, hol az iskolai nyáltesztekből is pénzt próbálnak majd csinálni egyesek

Ahelyett, hogy otthon tesztelnék gyermeküket, egyes szülők az interneten árulják az iskolákban kapott nyálteszteket.

Hirdetés

Közel három hónapja, hogy megkezdődött az új tanév, de egész mostanáig várni kellett, hogy gyakorlatba ültessenek egy alapvetően egyszerű módszert a koronavírus diákok körében való terjedésének meggátolására. A nyálminta alapján zajló tesztelés hatékonyságát már az ötlet felmerülésekor sokan megkérdőjelezték, de a legnagyobb dilemmát az okozta, hogy hol, ki, milyen keretek között vegyen mintát a diákoktól a koronavírus-fertőzöttség kimutatására.

A procedúra nem kötelező, az iskolák többsége pedig úgy gondolta, hogy az lesz a legjobb, ha – iskolaorvos hiányában, illetve tekintettel a pedagógusok ódzkodására – a szülők végzik el a tesztet. Csakhogy sokan a gyerek biztonsága helyett inkább a pénzhez jutás lehetőségét választják, legalábbis erre lehet következtetni az interneten fellelhető apróhirdetések tömkelegéből. Valószínűleg a hatóságok nem számoltak azzal, hogy a szülők pénzzé teszik a teszteket. Változó árakon kínálják eladásra az oktatási minisztérium által beszerzett és kiosztott nyálteszteket: van, aki 18 lejt kér, de olyan is, aki 50 lejért vesztegeti az egy hétre kiosztott két darab nyáltesztet.

A felsőfokú oktatás előtt álló diákok szüleinek országos szövetsége azért elégedetlen, mert a tesztek több kézen átmennek, mire a szülőkhöz jutnak, ráadásul mindig csak az aktuális hétre biztosítják a készletet. Nincs egy jól meghatározott eljárás a nyáltesztek átvételére, ugyanakkor az eredmények feldolgozása is kiszámíthatatlan módon történik. Semmi sem garantálja tehát, hogy a szülő korrekt módon elvégzi a tesztet, és jelenti az eredményt az iskolák vezetőségének. A hatóságok bíznak a szülők felelősségérzetében, de a jelek szerint rosszul teszik, hiszen sokan inkább eladják az interneten tesztet, mintsem gyerekük egészséget teszteljék.

Hirdetés