Fotó: Kolozsvári Magyar Opera/Facebook

Varázsfuvola helyett vírusriadó: fertőzési góc alakult ki a Kolozsvári Magyar Operánál

A múlt héten még négy alkalmazott megbetegedéséről lehetett tudni, mára sajtóértesülések szerint harmincra nőtt a fertőzöttek száma.

Hirdetés

Aggasztó tempóban terjed a vírus a Kolozsvári Magyar Operánál, ahol a múlt csütörtökön még négy esetet jelentettek, de a Ştiri de Cluj viszont már 30 fertőzöttről tud, s a portál értesülése szerint az intézmény két munkatársát intenzív osztályon ápolják.

Szép Gyula operaigazgató ehhez képest a Kolozsvári Rádiónak kedden annyit tudott mondani, jelenleg csak öt alkalmazott megbetegedéséről tud, a többiről ő is csak a sajtóból értesült, tehát egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy ilyen magas lenne a fertőzöttek aránya, és a munkatársak állapotáról sincsenek információi.

Az első fertőzöttről egyébként október 3-án délután értesültek az operánál – az igazgató szerint egy olyan kollégáról van szó, aki 4-5 nappal korábban járt utoljára a munkahelyén –, ettől függetlenül aznap este megnyitották az évadot Mozart Varázsfuvolájával, az előadást másnap is játszották, október 5-től azonban leállították az opera működését, az alkalmazottak azóta nem járnak be, s az októberi előadásokat természetesen lefújták.

A helyi portálokon egyébként ellentmondó információk keringenek, a Cluj24.ro például úgy értesült, hogy az október 3-ai bemutatón több művész is fellépett annak ellenére, hogy pozitív lett a tesztje.

Ugyanabban az épületben működik a Kolozsvári Állami Magyar Színház is, ahol a műszaki személyzetből öten kapták el a koronavírust, október 24-ig biztosan nem tartanak előadásokat. Hétfőn amúgy a Brassói Opera is bezárt legalább két hétre, miután kiderült, hogy az intézmény egyik alkalmazottja koronavírusos lett.

Hirdetés