A járvány átvette a rendezői szerepet: sorra állnak le a színházak a koronavírus miatt

Székelyudvarhely és Marosvásárhely után a Kolozsvári Állami Magyar Színházban is felfüggesztették a tevékenységet a megbetegedések miatt.

Hirdetés

Várható volt, hogy az új színházi évad eleve más lesz, mint a korábbi években, több lesz a kérdőjel, mint a biztos pont, és most azt látjuk, hogy a járványhelyzet egymás után írja felül az erdélyi társulatok terveit.

Csütörtökön a Kolozsvári Állami Magyar Színház jelentette be, hogy a műszaki személyzet négy munkatársa koronavírusos lett, emiatt az október 9–24. között tervezett előadásokat elhalasztják novemberre.

Egy nappal korábban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház fújt le egyszerre két bemutatót is – mindkét premierre ezen a héten került volna sor –, miután a társulat egyik tagja megbetegedett, kedden pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház függesztette fel a tevékenységét ideiglenesen, ott négy alkalmazott tesztje lett pozitív.

Vásárhelyen egyébként az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház sem tartja meg az előadásait a héten.

Hirdetés

Szerdán egyébként a művelődési miniszter közleményben jelezte: nem fogja javasolni a kulturális intézmények újbóli bezárását, mivel az országos közegészségügyi hatóság adatai alapján egyetlen ilyen intézményben sem alakult ki fertőzésgóc, az előadásokon résztvevő közönség pedig rendszerint felelősen viselkedik, betartja a járványügyi előírásokat.

Ehelyett Bogdan Gheorghiu tárcavezető átfogóbb ellenőrzéseket javasol az előadótermekben és a mozikban, illetve azt, hogy a nézőtéri kapacitásuk 30 százalékát használhassák a jelenlegi 50 helyett.

Hirdetés