Vannak vidékek, ahol a bölény az új medve

Krassó-Szörény megyében a néhány évvel ezelőtt visszavadított tülkösszarvúak idegesítik a vidékieket.

Hirdetés

Nyolc évvel ezelőtt kezdődött el a bölények visszavadítása a WWF Románia és a Rewilding Europe természetvédelmi szervezetek kezdeményezésére, ami a kezdetektől egy üdvözlendő kezdeményezés volt, Krassó-Szörény megyében viszont már nem mindenki örül a bölények jelenlétének.

Főleg azok az ohábai lakók, akik a napokban többször is hívták az 112-őt, miután tülkösszarvúék meglátogatták a gyümölcsösüket. Végül a csendőrségre is szükség volt, hogy hangjelzésekkel elhajtsák őket a lakott területek környékéről.

Ahhoz képest, hogy pár évvel ezelőtt Krassó-Szörény megyében még turisztikai hasznot reméltek a bölények visszahonosításából, egy picit másképp alakultak a dolgok a környéken.

A WWF Románia és a Rewilding Europe egyesület 2014-ben indította el a bölények visszavadítását célzó programját, amely a valaha volt legjelentősebb kísérlet a bölények európai újratelepítésére. Az Európai Bizottság Life programján keresztül támogatott program célja, hogy 2025-ig pedig akár 500 bölény éljen szabadon a Déli-Kárpátokban.

Hirdetés