Bölény-nagyhatalommá válhat Románia

Romániában kísérletezik a WWF a bölények európai visszahonosítására.
Hirdetés

Moldva tülkösszarvú címerállatának visszavadítására készül a WWF Románia és a Rewilding Europe egyesület. A jelenleg csak bekerített tenyészetekben félszabadon nevelt bölények több mint 200 éve tűntek el a Kárpátokból. Európában is igen ritka állatok, a romániai mellett Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban és Németországban élnek még. A világon is alig több mint 5000 bölényt tartanak számon, de ezek közül mintegy 3400 él félszabad körülmények között.

Románia jelentős számú szabadon élő bölénypopulációt szeretnének kialakítani, mely egyedülálló lehet egész Európában. A hosszú távú cél az, hogy 2025-ig legyen legkevesebb 500 szabadon élő bölény a Déli-Kárpátokban.
 
Első körben május közepén húsz bölényt hoznak Európa különböző tenyészeteiből a Déli-Kárpátokban fekvő Szárkő-hegységbe, és a nyár folyamán további tíz állattal bővítik az állományt. A bölények előbb egy 15 hektáros bekerített területen alkalmazkodhatnak az új környezetükhöz, aztán egy 160 hektáros területen kerülnek félszabad állapotba, és ősszel teljesen szabadon engedik őket. A nagy testű növényevők a Szárkő-helység 59 ezer hektáros Natura 2000-es besorolású területét vehetik birtokba. A WWF Románia közleménye szerint ez lesz a valaha volt legjelentősebb kísérlet a bölények európai visszahonosítására.
 
Amint a közlemény kitér rá, a Krassó-Szörény megye Örményes község turisztikai hasznot remél a bölények visszahonosításából. Több helybéli lakost erdőkerülővé és a bölénylesre érkező turisták idegenvezetőivé képeztek ki. A két szervezet 2015-ben a Hunyad megyei Pojény falu közelében készül újabb bölényeket szabadon bocsátani. 
 
Ezzel a dallal üdvözöljük a vaduló bölényeket.

Hirdetés