Vannak csodák: jövőre átadhatják az első, közösségi finanszírozásból épülő gyermekonkológiát

Amely egyben az ország első kimondottan gyermekonkológiai kórháza lesz, és rengetegen adakoztak, hogy felépüljön, még a Metallica is.

Hirdetés

Belegondolt már abba, hogy a világon minden egyes másodpercben megszületik, meghal, szerelembe esik valaki – valamint átadnak egy román templomot?

Nos, sajnos kórházak terén már nem állunk ilyen jól, de azért akadnak pozitív példák is. A HotNews riportja bemutatja, hogy jelenleg hol tart az első hazai közösségi finanszírozásból épülő kórház, és ami azt illeti elég jól halad a cucc.

A Dăruiește Viață Egyesület több mint 260 ezer adakozó, és további 17 ezer hazai vállalat felajánlásaiból építi immár több mint egy éve

az ország legelső (!) gyermekonkológiai és -radiológiai kórházát Bukarestben.

Ez egyben Románia történetének legnagyobb civil finanszírozású projektje. Mi is írtunk róla, hogy a Metallica például legutóbbi bukaresti koncertje alkalmából 250 ezer euróval járult hozzá a kezdeményezéshez (képünkön az átadás pillanata).

Az épület lényegében „pirosban fel van húzva” – ahogy a szakik mondanák –, már „csak” a belső munkálatok, és a tulajdonképpeni berendezés van hátra, ám az egyesület egyik alapítója, Oana Gheorghiu reményei szerint

jövő év végére, az új kórház teljesen felépülhet, és tesztüzemmódba kapcsolhatnak.

A korszerű épület a Marie Curie kórház udvarán áll, és egészen egyszerűen példátlan, hogy ebben az országban ilyen jó ütemben haladjon egy ehhez hasonló valami.

Jellemző ugyanakkor, hogy Oana Gheorghiu szerint a projekt legnehezebb részét éppen a hatóságok,

főleg az egészségügyi minisztérium érthetetlen akadékoskodása

jelentette, annyi fölösleges papírt, engedélyt és egyéb úri huncutságot kértek be, és annyi ellenőrzést tartottak, hogy attól még egy leszedált lajhárnak is felfőne az agyvize. Gheorghiu szerint egyébként nem is arról van szó, hogy odafent nem akarnának kórházakat építeni, hanem arról, hogy – leegyszerűsítve a szavait –

hülyék hozzá.

Magyarán ebben az országban olyan emberek ülnek a bársonyszékekben, akiknek egy naptól megfakult, műanyag kerti szék is túlzás lenne egy falusi kiskocsma szalmával felhintett teraszán.

Hirdetés

Mondjuk, ha a csaj ilyeneket nyilatkozgat, nem kizárt, hogy a hatóságok lebontatják az egész cuccot, de oké.

A másik nagyon súlyos probléma szerinte, hogy a hatályos kórházépítési előírások borzasztóan elavultak, így ha az állam építene is ezek alapján új kórházakat, azok

már az átadáskor 30 évvel le lennének maradva az EU-s normáktól.

A lényeg viszont az, hogy egy jól összehangolt projekt keretében rekordidő alatt elkészülhet egy korszerű gyermekonkológia, a további tervek között pedig szerepel egy új épület is,

amely az egyéb súlyos betegségekben szenvedő gyerekeket látná el.

Sőt a Marie Curie kórház régi épületét szeretnék átalakítani, hogy abban konferenciatermek, a vidéki beteg gyerekek szülei számára fenntartott szállások, és kantin is legyen.

Ez már túl szép, hogy igaz legyen, hiszen cinikussá edzett minket a hazai rögvalóság, de azért jó néha hinni a csodákban, legalább így karácsony környékén. Mert, ahogy Esterházy írta: az ember végül is jó.

(Nézegessen képeket az épülő kórházról például itt.)

Hirdetés