Vârfu Câmpului-i életkép / Fotó: Google Maps

Van olyan romániai település, ahová már most több száz ukrán polgár költözött át

Egyetlen hónap alatt mintegy háromszázzal nőtt Vârfu Câmpului lakosságának száma.

Hirdetés

Bár orosz-ukrán konfliktus csak az elmúlt hetekben éleződött ki igazán, és különösen azután vált pattanásig feszültté a helyzet, miután hétfőn Oroszország egyoldalúan kikiáltotta az úgynevezett kelet-ukrajnai szeparatista területek függetlenségét, az ukrajnai lakosság egy része már hónapokkal ezelőtt felkészült a legrosszabbra. Az orosz inváziótól tartva már most sokan elhagyták otthonaikat, és

ez Románia határ menti településeit is érinti.

A határtól 30 kilométerre fekvő, Botoşani megyei Vârfu Câmpului községben máris érezteti hatását az Ukrajnában kialakult helyzet, az elmúlt hónapokban ugyanis több száz ukrán állampolgár érkezett a településre, hogy itt vészelje át a válságot.

Maria Huţu polgármester számításai szerint egy hónap alatt mintegy háromszázzal nőtt a község lakosságának száma (9136-ról 9412-re). A helyi közösség stabil létszáma 3622 – elviekben ennyien éltek mindeddig a község területén –, de a szám hónapról hónapról egyre csak nő. Volt olyan nap, amikor egyszerre hét ukrán állampolgár nyújtott be letelepedési kérelmet. Az elöljáró nem tudta megmondani, hogy pontosan hányan telepedtek át, viszont

hetente több százan veszik fel a kapcsolatot önkormányzattal a letelepedéshez szükséges dokumentumokért.

A román védelmi minisztérium korábban azzal igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy nem számítanak jelentősebb menekültáradatra, amennyiben Oroszország ténylegesen megszállja Ukrajnát, mindenesetre szükség esetén Románia kész befogadni 500 ezer menekültet.

A Donyecki Népi Köztársaság és a Luhanszki Népi Köztársaság függetlenségének kikiáltása után Oroszország „békefenntartókat” mozgósít a két szakadár területre, míg Ukrajna a hadműveleti állományhoz tartozó tartalékosok behívása mellett döntött. Mintegy 36 ezer tartalékost készülnek behívni, túlnyomó többségük szolgált a Donyec-medencei fronton. Az ukrán külügyminisztérium szerdán arra szólította fel az Oroszországban tartózkodó ukrán állampolgárokat, hogy mielőbb térjenek haza, illetve mostanában ne tervezzenek odautazást.

Hirdetés

Helyi tudósítások szerint Kijevben az ukránok igyekeznek nyugodtak és higgadtak maradni,

az ott élő magyarok szerint is a város megőrizte nyugalmát.

A veszély ettől még reális: az ENSZ főtitkára Antonio Guterres szerint a világ az elmúlt évek legnagyobb globális biztonsági válságával néz szembe, a szeparatista területek függetlenségének kikiáltása ugyanis Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti. Ebben a kritikus pillanatban azonnali tűzszünetre és a katonai tevékenységek csökkentésére lenne szükség, csak így lehetne túllépni ezen a veszélyes helyzeten.

Hirdetés