Van olyan állami alkalmazott, aki akár havi 50 ezer lejt is hazavisz

De hamarosan elbúcsúzhat az összeg egy részétől.

Hirdetés

Sokszor és sokan mondták már, hogy az állam az egyik legnagylelkűbb munkáltató, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy ennyire.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter most elárulta, milyen jól lehet keresni, ha az ember bekerül egy állami intézménybe, és kiélvezi minden előnyét az egyáltalán nem szűkmarkú bérezési rendszernek.

Vannak például olyan közalkalmazottak, akik havi 50 ezer lejt visznek haza.

És az összeg nettóban értendő, vagyis ezt már azt követően teszik zsebre az adófizetők jóvoltából, hogy levonták a béréből a különböző adókat és járulékokat.

Amúgy persze az alapfizetés nem ekkora, a különböző pótlékok duzzasztják ekkorára az összeget.

Meg lehet kapaszkodni: a pótlékok az összeg 80 százalékát teszik ki.

De már nem sokáig, az államkassza ugyanis a járvány nyomán beütött válság miatt pocsék állapotban van, így a kormány éppen azon ügyködik, hogy új bérezési rendszert dolgozzon ki, amely jelentősen csökkenti a jelenleg csillagászatinak minősülő közalkalmazotti béreket.

A miniszter nem akarta elárulni, milyen munkakörben kell dolgozni ahhoz, hogy az ember simán havi 50 rugós állami fizkót rakjon zsebre, de annyit azért elmondott, hogy egy „köztiszteletben álló szakmai kategóriáról” van szó.

Hirdetés

És ha már magas fizetésekről van szó, akkor értelemszerűen a nyugdíj is az lesz.

És most nem a különleges luxusnyugdíjakról van szó, amelyeket bizonyos kategóriák – például a bírák és az ügyészek – kapnak, és amelyek nem a befizetett nyugdíjárulék összegén alapulnak.

A legmagasabb ilyen nyugdíj havi 79 ezer lej.

De van olyan, egykori állami alkalmazott, aki annyira jól keresett, hogy nem is kell speciális nyugdíjat kapnia: csak az általa befizetett nyugdíjjárulék alapján havi 38 ezer lejes nyugdíjat kap.

Tessék mondani, mikor lesz üresedés valami jó kis állami munkakörben?

Hirdetés