Van egy rossz hírünk: a zöld igazolás kötelezővé tétele nem diszkrimináció, és nem alkotmányellenes

A tiltakozók emberi jogaikra hivatkoznak, és az alkotmánnyal jönnek. Csakhogy éppen az alkotmány mondja ki: nincs igazuk.

Hirdetés

Hetek óta folyik a vita, hogy diszkriminációnak, alkotmányellenesnek minősül-e a védettségi igazolvány kötelezővé tétele bizonyos tevékenységek esetén – például étterembe, kávézóba, moziba, színházba, plázába, uszodába stb. csak ilyennel mehetünk be. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke most tiszta vizet öntött a pohárba: nem, nem diszkrimináció és nem is alkotmányellenes.

Az alkotmány 53. cikkelyének első bekezdése ugyanis világosan kimondja, hogy az állam kivételes esetekben – például a közegészségügyi kockázat esetén – bizony korlátozhatja az alapvető emberi és szabadságjogokat is.

Ezt pedig azért teszi, mert az állampolgárok életét védi, ami fontosabb annál, mint hogy valaki igazolás nélkül flangálhasson a plázában. Asztalos szemléletes példával élt: természetesen jogom van plázába menni, de jó lenne ha a plázázás után életben maradnék, és a kiruccanás nem járna súlyos következményekkel az egészségemre nézve.

Fontos megértenünk, hogy a tudományos kutatások eredményeit egyetlen állami intézmény, még a parlament sem vitathatja.

Márpedig minden ország minden statisztikája azt támasztja alá, hogy az oltások működnek, hiszen (nálunk is látszik) a most kórházban lévő fertőzöttek, és a járvány következtében elhunytak zöme oltatlan.

Európai precedensek is vannak már: Franciaországban is a zöld igazolás kötelezővé tétele mellett döntöttek, és alkotmányosnak nyilvánították a lépést. Olaszországban nemrég tették kötelezővé az oltást az egészségügyben dolgozók számára, egyúttal az olasz államtanács alkotmányosnak nyilvánította a döntést.

Asztalos Csaba ugyanakkor elismerte, hogy van a dolognak egy apró szépséghibája:

Hirdetés

a tartalmi elvárásoknak ugyan megfelel a döntés, de formailag helytelenül vezették azt be. Ilyen intézkedést ugyanis csak a parlament által elfogadott törvényben lehet előírni, nem pedig kormányhatározattal, ahogy azt nálunk tették.

Azt is hozzátette azonban, hogy érdemes lett volna az intézkedést már nyáron bevezetni, és akkor nem jutottunk volna ebbe a helyzetbe (mármint nem durrant volna így el a 4. járványhullám).

Hirdetés