Van egy kis zűr a hazai járványszabályokban. Mit szabad Jupiternek, mit a kisökörnek? És miért?

Az uszodák zárva vannak, miközben a tengerparton tolong a nép. Mi van?!

Hirdetés

A balkáni fejetlenség a járványügyi szabályok rögzítésében is kiütközik azért hazánkban. Itt van például a fedett uszodák példája. Ezeket a nagyközönség a mai napig nem használja, csak a sportolóknak van bejárásuk szigorú biztonsági szabályok mellett, miközben a tengerparton tolong a sok ember.

A román úszó- és öttusaszövetség elnöke, Camelia Potec például az Adevărulnak elmondta, hogy a hivatásos sportolóknak nagy érvágás volt, hogy nem edzhettek, így május végén az egészségügyi minisztérium képviselőivel folytatott egyeztetésen feltette a nagy kérdést: miért nem használhatják legalább a sportolók a medencéket, miközben a hírek szerint hamarosan nyílnak a tengerparti strandok. Akkor arról biztosították, hogy sem a fedett uszodák, sem a strandok nem fognak megnyílni, hiszen a vízben nagyon könnyen terjed a vírus – ehhez képest Klaus Iohannis nem sokkal a találkozó után bejelentette, hogy június 1-től lehet menni a tengerre.

Camelia Potec akkori nyilatkozatai miatt közben a szakik odafent meggondolták magukat, és hamarosan bejelentették, hogy a hivatásos sportolók ezentúl használhatják a fedett medencéket, ám a nagyközönségnek azóta sincs bejárása az uszodákba.

Holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és a nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila is elmondta azóta, hogy a vízben egyáltalán nem terjed a vírus, szóval a megfelelő fizikai távolságtartás mellett lehet lubickolni.

A járvány elején, amikor a szakemberek még messze nem tudtak semmit a koronavírusról és terjedési mechanizmusáról, persze sok országban bezártak a fedett uszodák, ám azóta a legtöbb európai országban – korlátozott látogatószám és a járványügyi szabályok betartása mellett – újranyitották őket, kivéve nálunk.

Az országos közegészségügyi intézet (INSP) azzal indokolta az uszodák zárva tartását, hogy a zárt térben túl sok ember zsúfolódhat össze, és ez nagyban növeli a járványügyi kockázatot, így a nyitásról csak a napi esetszám csökkenése esetén beszélhetünk majd. Ám ezt – a túlzsúfoltságot – könnyedén ki lehetne küszöbölni azzal, ha csak meghatározott számú embert engednek be egyszerre az uszodákba, esetleg előjegyzés alapján, mint ahogy a hazai fitnesztermekben ezt már június 15-e óta gyakorolják.

Hirdetés

Persze egyénileg is túlgondolhatjuk a védekezést, a WHO például elmondta, hogy futás vagy biciklizés közben nem kell maszkot viselni, mert egyrészt ilyenkor nem kerülünk tartósan kapcsolatban másokkal, másrészt az erőfeszítéssel járó tevékenységet nagyban nehezíti, ha nem kapunk levegőt a maszk miatt.

Ahogy Virgil Musta temesvári sztárorvos mondta szellemesen: olyan sportot, ami fizikai erőfeszítést igényel, nem, maximum sakkot lehet maszkban játszani.

Ha valaki egyedül utazik a saját kocsijában, annak is fölösleges maszkot viselnie.

Hirdetés