Van egy ágazat, mely nagyon szeretné, ha itthon maradna a koronavírus miatt hazajött 1,3 millió melós

Akinek nem piszkos a munka, annak akadna idehaza is meló, például az autópálya-építésben.

Hirdetés

A világjárvány miatt sok külföldön dolgozó román melós kényszerült arra, hogy hazajöjjön és itthon keressen munkát. Láthattuk, hogy aki nem éppen jött, az ment, az olcsó munkaerőre ugyanis mindenhol nagy kereslet van. Aki akarna, az könnyen el is tudna itthon is helyezkedni: az építőipar tárt karokkal fogadna bárkit, akinek nem piszkos a munka. És nem csak ez az ágazat keres munkaerőt.

Az eJobs összesítése szerint az utóbbi hónapokban 1,3 millió romániai vendégmunkás tért haza. Hogy mi lesz velük? Az építőipar gond nélkül munkát tudna biztosítani legalább 500 ezer főnek – ennyi munkás hiányzik jelenleg az ágazatból az autópálya-építőket tömörítő egyesület (ARCA) szerint. Több javaslatot is megfogalmaztak, hogy segítsék a román munkaerő itthon tartását, például szeretnének egy online platformot létrehozni kifejezetten a külföldről hazatért vendégmunkások számára. Az ágazat valamennyi résztvevőjével és a hatóságokkal közösen online állásbörzéket szerveznének, hogy megkönnyítsék az elhelyezkedésüket, az átképzéseket pedig a köz- és magánszféra partnersége révén bonyolítanák le. Megkönnyítenék a külföldi bizonyítványok, diplomák hazai elismertetését is.

A javaslatok azt szorgalmazzák, hogy bővüljön az építőipar, csökkenjen a munkanélküliség és a fekete munka, illetve – ami a legfontosabb – a vendégmunkások maradhassanak itthon, családjuk körében, hangsúlyozza az ARCA.

Az eJobs tapasztalata szerint a hazatért diaszpóra jelenléte érződik abból is, hogy hirtelen megugrott a Romániában munkát keresők száma, de amint feloldották a nyugati országokban a korlátozásokat, a vendégmunkások figyelme is nyugat – elsősorban Németország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia és Görögország – felé fordult. Májusban 20 ezren jelentkeztek valamelyik külföldön meghirdetett munkára.

Mindeközben az itthoni útépítő vállalatok általános munkaerőhiányát csak súlyosbította a koronavírus-járvány, hiszen nem elég, hogy munkások betegedtek meg, esetleg kényszerültek karanténba, de még az ázsiai vendégmunkások alkalmazása is nehezebbé vált.

Hirdetés