Van, ami nem változik: míg az ország a koronavírussal viaskodik, a családorvosok a kártyákkal kínlódnak

Hogyan bízzunk a román egészségügyben, amikor baj idején sem működnek az egészségügyi kártyák? A kérdés inkább költői, választ nem igazán tudunk adni rá.

Hirdetés

Az a helyzet, hogy már megint nem működnek az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kártyái, amiben nincs semmi meglepő, tudjuk régóta, hogy egy kalap szart sem az ér az egész informatikai rendszer. Miközben az országban minden arról szól, hogy hogyan fékezzük meg a koronavírus terjedését, a családorvosok azzal vannak elfoglalva, hogy ne menjen rá teljesen az idegrendszerük arra, hogy egyáltalán nem vagy csak rövid ideig működnek a kártyák.

Amit éveken keresztül nem sikerült megoldani, azt valószínűleg nem most, egy járvány közepén fog sikerülni rendezni, így hát marad a régi, bevált offline módszer. A CNAS tájékoztatása szerint éjt nappalává téve dolgoznak azon, hogy ismét működjön az informatikai rendszer, de amíg nem működik, az egészségbiztosító pénztár elnöke kiad egy rendeletet, hogy offline is lehessen egészségügyi és gyógyszerészeti szolgáltatást nyújtani. A szolgáltatóknak semmi más dolgunk nincs, mint lecsatlakoztatni a számítógépüket az internetről – írják és arról biztosítanak mindenkit, hogy az offline regisztrált szolgáltatásokat, gyógyszereket, orvostechnikai eszközöket az érvényes jogszabályok szerint fogják elszámolni, a betegek pedig továbbra is ellátásban részesülnek.

A családorvosok hétfő óta panaszkodnak arra, hogy nem működik az egészségügyi kártyák informatikai rendszere, ezért a rendelőkben sorok alakulnak ki, márpedig a koronavírus idején éppen a zárt terekben összezsúfolódott embertömegeket kellene elkerülni…

Hirdetés