Fotó forrása: media9.ro

Van, ami járvány idején sem változik: a Kis-Szamosban lassan több a szemét, mint a hal (VIDEÓval)

Már Magyarország is panaszkodik a Romániából érkező szemétáradatra, de úgy tűnik, néhány civilen kívül senkit sem érdekel a probléma.

Hirdetés

Ha környezetvédelemről van szó, gyakran láthatjuk, hogy a civil szervezeteket jobban foglalkoztatja egy-egy súlyos ökológiai probléma, mint az illetékeseket. Ugyanez a helyzet a Kis-Szamos esetében is, mely különösen Szászfenes területéről zúdítja megállíthatatlanul a szemetet a kincses Kolozsvárra. Ami itt megy kicsiben, az történik sokkal nagyobb mértékben a román-magyar határon (és ami miatt nemrég Áder János elnök levelet intézett Romániához és Ukrajnához)

Néhány civil felfújható gumicsónakokra szállt, hogy feltérképezze a Kis-Szamos helyzetét Szászfenes és Kolozsvár között, összeszedjék, amit bírnak, és beazonosítsák azokat a helyeket, ahol szemetet halmoznak fel a lakosok. Nem ez az első alkalom, amikor kihalásszák azt a mennyiségű szemetet, amivel még megbirkóznak, de ez még mindig édeskevés. A hatóságoknak – a környezetvédelmi őrségnek, a helyi és megyei önkormányzatoknak, a román vízügy – kellene szigorú büntetésekkel, határozott fellépéssel, akár alternatív megoldásokkal visszaszorítani a jelenséget. Igaz, Szászfenest tavaly már megbüntették egyszer 75 lejre a szemét miatt, és ez semmit sem változtatott a helyzeten.
A kolozsvári SOS Egyesület akciója abban volt eredményes, hogy a látottak alapján térképet készítenek, amit a hatóságok rendelkezésére bocsátanak. A civilek megállapítása szerint egyes lakosok a folyót egy mozgó szeméttelepnek nézik. Háztartási hulladékot, építési törmeléket, elektronikai cikkeket válogatás nélkül dobálnak bele. Amennyiben a part mentén pihenőövezeteket, bicikliutakat, sétautakat alakítanának ki, az emberek sem dobálnák bele a szemetet – vélik.

A Donát-negyedben pár éve egy hálót feszítettek ki, hogy még a város előtt visszatartsa az irdatlan mennyiségű úszó szemetet, amit Szászfenes felől sodor a Szamos. Hasonló kialakítására tett ígéretet a település polgármestere is, de mindeddig nem sokat haladt az ügy. Ugyanakkor tapasztalataink szerint ez a megoldás nem eléggé hatékony, hiszen a szemét olykor így is elárasztja a Donát-negyedet. Az illetékesek néha vízibicklivel szedik össze a vízfelszínt tarkító mocskot.

Hirdetés