Változik az Orban fekvése: mégis Ludovic lehet a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltje

Tíz nappal a választások után még mindig olyan képlékeny minden, hogy semmin sem érdemes meglepődni.

Hirdetés

Mennek az egyeztetések a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ között a lehetséges kormánykoalíciót illetően, ami nagyjából azon múlik, hogy mindegyik alakulat meg lesz-e elégedve a kapott bársonyszékek számával.

PNL-s források szerint kedden arra jutottak a pártok vezetői a titkos megbeszéléseiken, hogy mégis elképzelhető lenne, hogy Ludovic Orban legyen a közös miniszterelnök-jelölt, aki ugye a PNL választási kudarca (a várakozásokkal ellentétben alul maradtak a PSD-vel szemben) után lemondott a kormányfői posztról, és úgy volt, hogy nem is jelölteti magát újra miniszterelnöknek.

Az idézett források szerint annak, hogy ezt mégis megtehesse, az lenne a feltétele, hogy az USR elnöke, Dan Barna viszont megkapja a képviselőház elnöki posztját.

Úgy hírlik, vasárnap éppen azon bukott el (többek között) a pártok közötti egyeztetés, hogy Orban és Barna is ez utóbbi posztra (a képviselőház elnöki posztjára) pályázott – de alapvetően semmiben sem tudtak megegyezni. Emiatt hétfőn mindkét párt a saját miniszterelnök-jelöltjét akarta eladni Iohannisnak – a PNL Florin Cîțu pénzügyminisztert, az USR–PLUS pedig Dacian Cioloșt jelölte a fontos tisztségre. Nem csoda, hogy az államfő nem tudott mit kezdeni velük, és pár perces nyilatkozatban annyit közölt a néppel, hogy egyelőre nincs semmi kikristályosodva, hiszen milyen koalíció lenne az, amelyik a miniszterelnök személyében sem tud megegyezni – márpedig Iohannis minden áron jobbközép koalíciót akar.

Hirdetés

A mai (kedd) egyeztetéseken állítólag Dan Barna azzal is előállt, hogy a három párt vezetője (ő, Orban és Kelemen Hunor) legyenek miniszterelnök-helyettesek, de Orban ettől is kiakadt.

A jelen variánst a pártok fejesei külön-külön átrágják, és csütörtökre hoznak végleges döntést.

Hirdetés