Fotó forrása: USR

Vasárnap sem sikerült zöld ágra vergődni a koalíciós tárgyalásokon

Okulva az egy nappal korábbi, maratoni tárgyalások kudarcából, ma már nem is erőltették túlságosan az egyezséget.

Hirdetés

A nemzeti liberálisok (PNL) Florin Cîțut, az USR-PLUS Dacian Cioloșt jelöli kormányfőnek, köszönhetően annak, hogy egyszerűen nem tudták úgy elosztani a fontosabb pozíciókat, hogy mindenki elégedett legyen. Szombaton hat-hét óra alatt alig sikerült bármiben is megegyezni, vasárnap a PNL már eleve úgy állt hozzá, hogy kár lenne újabb hét órán tárgyalni a semmit, és két óra után enerváltan otthagyták a tárgyalások helyszínét.

A nézeteltérés legfőbb oka: az USR-PLUS ragaszkodik ahhoz, hogy Dan Barna legyen a képviselőház elnöke, és nem fogadják el Ludovic Orban javaslatát, miszerint nyílt szavazáson döntsenek erről a képviselők. Állítólag Orban biztos abban, hogy nyílt szavazáson, néhány PSD-s honatya extra támogatásával őt szavaznák meg a képviselőház élére.

Sajtóértesülések szerint a pártváltás tiltása – melyet eredetileg az RMDSZ kezdeményezett garanciaként arra a lehetőségre, ha a PNL esetleg kitenné őket a kormányból – is arról szól, hogy a PNL túl sok új barátra tett szert a PSD-ből. Ugyanakkor sem az RMDSZ, sem az USR-PLUS nem bízik abban, hogy Ludovic Orbanék tisztességes játszmát játszanak. Megtörténhet, hogy a PNL kisebbségi kormányzásra készül, a törvényhozásban pedig a PSD támogatását élveznék.

A PNL a felelősségtudat hiányát rója fel a USR-PLUS-nak, és azt hangoztatja, hogy ők így, vagy úgy, de kormányozni fognak. Év végéig muszáj összeállnia egy kormánynak, mert máskülönben január elsejétől életbe lép néhány csapnivaló PSD-s törvénymódosítás (például az önkormányzati tisztségviselők speciális nyugdíjakat kaphatnak). Ezt sürgősségi kormányrendelettel tudnák megakadályozni.

Hétfőn a pártok képviselőinek jelenésük van Klaus Iohannis államfőnél, aki dönthet, mi legyen a továbbiakban. Az RMDSZ hétfő délelőtt a Szövetségi Állandó Tanácson vitatja meg, hogy álljanak-e egy miniszterelnök-jelölttel Iohannis elé a 15 órakor esedékes találkozón.

Hirdetés