Választások jönnek, tehát ismét végignézhetjük, hogyan lesz popsi a román politikusi szájacskából

Senkit nem érdekel ebben az országban, hogy tegnap ki volt az első számú ellenfél, ha holnap veszélybe kerül az a bizonyos bársonyszék. Ilyenek a népszokások errefelé.

Hirdetés

Mindig tudtuk, hogy a párthűség, az elkötelezettség, az erkölcsiség, vagy az elvhűség nem létező fogalmak a mioritikus politika szótárában, a román közéletben évek óta népszokássá vált a sorozatos pártváltogatás, amelyet a politikai folklór „traszeizmus” néven tart számon.

Ebben jeleskedik most a Szociáldemokrata Párt (PSD), melynek táborából csak az elmúlt napokban 30 polgármester iratkozott át a felmérésekben jobban teljesítő első számú ellenséghez, a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), de az alpolgármesterekkel és a tanácsosokkal együtt már három számjegyű számot kapnánk.

Itt egy kiváló példa arra, hogy miként lesz a román politikában a szájból segg. A Temes megyei Bethlenháza jelenlegi, szociáldemokrata párti polgármestere, Ioan Lihoni az államfőválasztást megelőzően olyan lelkesen kampányolt Viorica Dăncilának, hogy a szíve szakadt meg, egy temesvári PSD-s tüntetésen pedig a támogatóival együtt azt harsogta, Klaus Iohannis nem román etnikumú, ezért kell elkergetni a Cotroceni-palotából.

Ioan Lihoni azóta más ember lett: csalódott a pártjába, és szépen átiratkozott a Iohannis pártjába. De vajon miért kéne csodálkoznunk?

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy emlékeztessünk mindenkit arra, hogy Ludovic Orban PNL-vezér, majd szárnysegédje, Rareș Bogdan EP-képviselő is beleordibálta a mikrofonba: szó sem lehet arról, hogy az országromboló PSD-sektől bárkit átcsábítsanak a táborukba. Utóbbi arra kérte a helyi, megyei és országos pártvezetőket, hogy zárják be az ajtót a szociáldemokraták választott képviselői előtt, mert nincs keresnivalójuk a liberális pártba. Íme:

Hirdetés

Közben az RMDSZ két szórványmegyében is olyan taktikai húzással állt elő, amire még nem volt precedens az elmúlt három évtizedben: román pártokkal szövetkezve, közös listán próbálja mandátumhoz juttatni jelöltjeit. Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia Párt alkotta koalícióhoz csatlakozva reménykedik abban, hogy 12 év után ismét lesz magyar képviselet a Beszterce-Naszód megyei tanácsban, de megtartaná az egy szál tanácsosi mandátumát is Besztercén. Hunyad megyében már teljesen más a felállás: ott a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNȚCD) kötött választási szövetséget az RMDSZ, a közös megyei tanácsosjelölti listán pedig biztosítva van egy befutó hely is a magyar közösség képviselője számára, 16 év után. A részletekért a Krónika anyagát érdemes elolvasni.

Hirdetés