Vakcina-pazarlásban bajnok lehetne Románia: eddig kétmillió dózis landolt a kukában

Az sem mellékes információ, hogy 6,5 millió oltás csak azért nem jutott hasonló sorsra, mert sikerült eladni vagy eladományozni.

Hirdetés

A koronavírus elleni vakcinák átlagos árával (3 euró egy dózis) számolva Románia körülbelül 6 millió eurót dobott ki eddig az ablakon, mert pocsékul mérte fel a lakosság oltakozási kedvét. A járvány kezdete óta összesen kétmillió dózis vált használhatatlanná a szavatossági idő lejárta miatt, és

ez a szám sokkal magasabb lenne, ha

a raktárakban felhalmozott vakcinafeleslegből nem sikerült volna elpasszolni 3,5 milliót Dániának, Dél-Koreának és Németországnak, vagy ha Bukarest nem adományozott volna további 2,2 millió adagot segélyként Moldovának, Szerbiának, Tunéziának, Egyiptomnak, Vietnamnak vagy Argentínának.

A számokról Alexandru Rafila egészségügyi miniszter beszélt egy interjúban, utalva rá, hogy ez még csak a kezdet, hiszen további szállítmányok landolhatnak a kukába, ha nem sikerül őket időben eladni vagy elajándékozni. A beszállítókkal 2023-ig érvényesek a megkötött szerződések, és a tavaly leszerződött oltóanyag egészét sem szállították még le. A szerződések bizalmasak, így Rafila nem árulhatott el további részleteket, de jól érzékelteti a várható pazarlás nagyságrendjét, hogy állítása szerint

annyi oltóanyag kell még érkezzen az országba, hogy számuk durván meghaladja Románia teljes lakosságának számát.

Az oltóanyagok konkrét ára mellett további kiadást jelent, hogy mind a Pfizer, mind a Moderna esetében biztosítani kell az alacsony hőmérsékletet a tároláshoz, a lejárt dózisokat pedig az előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Rafila azt is megjegyezte, hogy más országok érdeklődése is csökkent a vakcinák iránt, a felesleges dózisokat tehát nehéz lesz eladni, sőt, még elajándékozni is. Az érdeklődés csökkenését egyébként azzal is magyarázzák, hogy a kezdeti 90%-os védettség helyett

a három dózis már csak 20%-os védettséget nyújt,

annyi vírusvariáns jelent meg időközben. Az oltásoknak már elsősorban abban van szerepük, hogy megelőzzék a súlyos megbetegedéseket és a haláleseteket.

A román hatóságok bíznak abban, hogy az Európai Tanács közvetítésével találnak megoldást az elképesztő mértékű vakcinapazarlás megelőzésére, valamint a lejárt vakcinák megsemmisítésére.

Hirdetés

Az egészségügyi miniszter valószínűnek tartja, hogy ősszel újabb járványhullám lesz, de nem fog különösebb problémákat okozni, mert a nyájimmunitás már kialakult az oltás, de még inkább a betegség által immunitást nyert polgárok magas száma miatt. Minimális védekezéssel, maszkviseléssel, zsúfolt helyek kerülésével korlátozások nélkül megúszhatjuk a legközelebbi hullámot.

A 19,3 milliós Romániában eddig 8 millió 122 ezer ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, 2 millió 579 ezren pedig az emlékeztető oltást is kérték. Az oltási számokról ez a grafika többet mond minden szónál:

Hirdetés