Újra az autonómiáért lángoltak az őrtüzek a Székelyföldön

A résztvevők abban a formában igénylik Székelyföld területi autonómiáját, amelyben azt az SZNT autonómiastatútuma megfogalmazta.

Hirdetés

A szó szoros értelmében ismét fellángolt a szimbolikus küzdelem a Székelyföld autonómiáért: vasárnap este Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtottak, hogy így jelezzék az igényt az önrendelkezés iránt.

Gazda Zoltán, a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) irodavezetője, a megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: több mint nyolcvan székelyföldi településen gyúltak ki az őrtüzek.

A Székelyföld autonómiájának napján délelőtt a templomokban, délután az őrtüzek magaslatain gyűjtöttek aláírásokat az SZNT által elindított, nemzeti régiók kialakítását kérő európai polgári kezdeményezéshez.

Valamennyi őrtűz mellett a helyi szervezők felolvasták azt a petíciót, amelyben ismételten kinyilvánították igényüket a Székelyföld autonómiája iránt. A dokumentum szerint az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.

Hirdetés

Az őrtűzgyújtások résztvevői abban a formában igénylik Székelyföld területi autonómiáját, amelyben azt az SZNT autonómiastatútuma megfogalmazta.

Ha szeretne további képeket nézni a sejtelmes székelyföldi estében izzón lángoló őrtüzekről, itt megteheti.

Hirdetés