Újabb NATO-csapatokat vezényelnek Romániába, Magyarországra, és más országokba is a térségben

Fontos döntések meghozatalára készül az észak-atlanti szövetség, a keleti-vonal megerősítése az egyik.

Hirdetés

Rendkívüli csúcstalálkozót tart csütörtökön Brüsszelben a harminc államot tömörítő NATO, mely fontos döntéseket kell meghozzon azzal kapcsolatosan, mit lép Oroszország ukrajnai inváziójára. Ahogy várható volt, az észak-atlanti szövetség megerősíti keleti vonalát, így nem számít meglepetésnek Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai bejelentése, miszerint új szárazföldi, légi és tengeri harccsoportokat telepítenek Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába is.

Emellett megerősítik a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőket. Az intézkedésekkel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a szövetség keleti régiójának teljes hosszán, a Balti régiótól a Fekete-tengerig.

Hirdetés

A döntést azzal indokolják, hogy minden tagország védelmét és biztonságát szavatolni kell, bármilyen fenyegetéssel szemben. „A NATO támogatást nyújt Ukrajnának, de nem része a konfliktusnak” – fogalmazott a főtitkár arra utalva, hogy a csúcstalálkozó célja megerősíteni az Ukrajnának nyújtott támogatást, úgy, hogy az ne váljék konfliktussá a NATO és Oroszország között. A NATO tagállamainak vezetői a találkozón foglalkoznak Kínával is, mivel a szövetségesek attól is tartanak, hogy anyagi támogatást nyújt az orosz invázióhoz.

A találkozón videókapcsolaton keresztül részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Hirdetés