Már a harmadik idősotthont alakítja fertőzési gócponttá a koronavírus Kolozs megyében

Bukarest után Kolozs megyében volt a legmagasabb legutóbbi esetszám, és ez nem jelent semmi jót. Közben bezáratják az egyik legnagyobb kolozsvári iskolát, ahol öt diák is megbetegedett.

Hirdetés

Öt alkalmazott és tíz bentlakó koronavírus-tesztje lett pozitív a Kolozs megye keleti csücskében található Kackó község idősotthonában. A sürgősségi esetekért felelős megyei bizottság közlése szerint a tünetekkel rendelkező betegeket már kórházba szállították, a többieket pedig az idősotthon épületében különítették el. Állapotukat felügyelik, és ha szükséges, kórházba szállítják őket.

A központ a Kolozs megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság alá tartozik, nem úgy, mint az előző két idősotthon, ahol a közelmúltban szintén fertőzési gócpont alakult ki. A dezméri és a gyalui idősotthonokat ugyanazon civil szervezet működtette, a tulajdonos ellen a betegség leküzdésének meghiúsítása miatt indítottak eljárást. Közel százan fertőződtek meg a két intézményben, és ebben a tulajdonosnak is felelőssége lehetett.

A legutóbbi járványügyi jelentésben Kolozs megye – Bukarest után – a második helyen szerepelt a napi esetszámokat illetően, miután 73 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Míg tavasszal és nyáron az országos adatokhoz képest viszonylag kevés koronavírusos eset volt a megyében, az utóbbi hetekben fokozatos emelkedés tapasztalható, ami az alábbi grafikonon is megfigyelhető.

A Kolozs megyei kormányhivatal szeptember 29-i jelentése szerint 344 koronavírusos személyt tartanak nyilván jelenleg a megyében, ebből 304 Kolozs megyei lakos. 29 beteget ápolnak intenzív osztályon. A járvány kezdete óta 82-en vesztették életüket a koronavírus következtében.

Kedd este az illetékes megyei bizottság módosította néhány oktatási intézmény működési forgatókönyvét, eszerint George Coșbuc Főgimnáziumban áttérnek az online oktatásra, mivel öt fertőzött diákot azonosítottak be három különböző osztályból. A kis herceg napközi és a magyarszarvaskendi iskola áttér a kettes, azaz a sárga forgatókönyvre, ami azt jelenti, hogy a diákok egy része visszatérhet az iskolapadokba.

Hirdetés