Fotó forrása: facebook.com/asociatia.casahermina

Durvul a járvány Kolozs megyében: két napon belül a második idősotthonban alakult ki fertőzési góc

A kolozsvári filharmónia évadnyitását is el kellett halasztani két koronavírussal fertőzött alkalmazott miatt. Az országos adatok láttán sem igazán lehet boldogan tapsolni.

Hirdetés

Bár csak délben jönnek ki a friss járványügyi adatok, már most valószínű, hogy huszonnégy óra alatt közel 100 új fertőzöttet regisztráltak Kolozs megyében. Miután szerdán a dezméri idősotthonban 48 koronavírusost azonosítottak be, ma, azaz csütörtökön, egy hasonló gyalui központban 45 személy tesztje lett pozitív. Ebből 37 bentlakó (a legfiatalabb 65, a legidősebb 91 éves), 8 pedig alkalmazott. Mindenkit kórházba szállítanak.

A két intézmény ugyanazon tulajdonosi háttérrel rendelkezik, ezért a hatóságok büntetőeljárást indítottak a betegség leküzdésének meghiúsításáért. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint ezzel meg fogja haladni a százat az egy nap alatt diagnosztizált személyek száma Kolozs megyében, mivel több tucatnyian fertőződtek  meg 24 óra alatt, mások pedig a teszteredményeikre várnak. Szerdán a kormányhivatal 99 új megbetegedést jelentett. Az intenzív terápiás osztályokon a 35 ágyból 28 foglalt.

Közben a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia is közölte, hogy el kell halasztaniuk a péntekre tervezett, várva várt évadnyitást, mert két alkalmazott is elkapta a koronavírust. Állapotuk stabil, a járványkórházban kezelik őket, és a kontaktszemélyeket is elkülönítették. Ettől függetlenül nem kockáztatják meg az évadkezdést.

A szerdai adatok értelmében eddig Kolozs megyében 2615-en fertőződtek meg (beleszámítva a környező megyékből származó, de Kolozsváron kezelt betegeket is), 811-en gyógyultak meg, 71-en vesztették életüket.

Országos helyzetkép: alig csökkent az új megbetegedések száma

Ami az országos adatokat illeti, a szerdai napon mindenkinek enyhén szólva az arcára fagyott a mosoly a hivatalos vírusjelentés láttán. Ehhez képest a csütörtöki hivatalos adatokat, ha tetszik, megnyugtatónak nevezhetjük, pedig nem azok. Tény, hogy az új megbetegedések száma 1679-re csökkent, ha csak azokat a betegeket tekintjük, akiknek korábban nem volt egyetlen pozitív teszteredményük sem. Az újratesztelések további 478 ember esetében igazolták a fertőzés jelenlétét.

Tesztelni ezúttal is sokat teszteltek: a csütörtöki adatok szerint összesen 24 025 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában. Ezek közül 15 292-t a járványügyi protokoll alapján, 8733-at pedig saját kérésre.

Hirdetés

Az ország intenzív osztályain jelen pillanatban 460 súlyos beteget kezelnek, ami a keddi 471 esethez képest csökkenést jelent. A keddi 50 és a szerdai 49 halálesetet követően az is örömhír, hogy a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 27 beteg hunyt el (18 férfi és 9 nő): huszonhatan közülük egyéb betegségekben is szenvedtek, egy beteg esetében pedig nincs komorbiditásra vonatkozó adat.

Az ország megyéinek szintjén ez a csütörtöki helyzet (Kolozs megye sajnos a nem előkelőnek nevezhető negyedik helyen áll, többek közt épp a dezméri és gyalui öregotthonokban kialakult fertőzési gócok miatt): Bukarest (244 eset), Iași megye (110 eset), Vâlcea megye (83 eset), Kolozs megye (82 eset), Bacău megye (63 eset) Suceava és Brassó megye (60 eset).

Az utóbbi napok adatai alapján a szakértők arra következtetnek, hogy elképzelhető egy új, magasabb szintű vírusplató kialakulása, amely a korábbi napi 1300–1500 új esetről 1500 – 1700 esetre módosul.

 

Hirdetés