Ciupercescu letartóztatása idején | Fotó forrása: Mediafax

Újabb háromezer eurót tejelhet az állam Románia első terroristájának

Cigarettafüstre, az internetezéshez való jogának korlátozására, a fogászati kezelések hiányára panaszkodott a kézigránáttal diákokra támadó férfi. Nem hiába.

Hirdetés

Lehet, még sokan emlékeznek rá olvasóink közül: tizennyolc éve történt az első olyan támadás Romániában, melyet terroristacselekménynek minősítettek. Az elkövető, Dragoș Ciupercescu gránátot dobott a – főleg az akkori politikai elit gyermekei által látogatott – bukaresti Jean Monnet líceum diákjaira, aminek a következtében öten megsérültek. A férfit csak azután kapták el, hogy a Cişmigiu parkban újra robbantani próbált a katonai raktárakból lopott kézigránátok egyikével. 2007-ben jogerősen 18 év börtönre ítélték, tehát elviekben még csak most kellene szabadulnia, ehhez képest már négy éve kijutott a rácsok mögül.

Nem tétlenkedett a börtönben sem: a rossz börtönkörülmények miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) panaszolta be Romániát. 2010-ben 10 ezer euró kártérítést ítéltek meg neki, de ez sem volt elég. Újabb panaszt emelt és a mai (keddi) nap folyamán újabb 3 ezer euró odaítéléséről döntött az EJEB.

Ciupercescu arra panaszkodott, hogy cigarettafüstnek volt kitéve míg a bírói meghallgatásokra vitték és várakoztatták, börtönévei során nem kapott fogászati kezelést, nem hagyták, hogy Olaszországban élő feleségével online beszélgessen, illetve korlátozták abban, hogy másokkal kommunikáljon. Ez utóbbi kivételével az EJEB megalapozottnak találta a panaszt, így újabb büntetés kifizetésére kötelezi Romániát.

Hirdetés