Újabb európai kaland: holland, cseh és dán ellenfele lesz a CFR-nek az UEFA új sorozatában

A régi ismerősöket, a topcsapatokat és a simán verhetőeket is elkerülte az épp belső konfliktusokkal küszködő román bajnok az Európai Konferencialigában.

Hirdetés

Nem jön újra Kolozsvárra a Roma vagy Basel, sem a Slavia vagy a Lincoln Red Imps, de a Tottenham sem. Az először kiírt Konferencialiga isztambuli sorsolásán a holland és a cseh bajnokság bronzérmese mellett a dán élvonal hatodik helyezettjét fogta ki az éppen új edzőt kereső CFR.

AZ ALKMAAR

Viszonylag fiatal klub, 1967-ben alapították, de időnként kibújik a holland focit uraló Ajax–PSV–Feyenoord nagy hármas árnyékából. Két bajnoki cím (1981, 2009) és négy Holland Kupa (1978, 1981, 1982, 2013) játszott már döntőt az UEFA-kupában (1981-ben, az angol Ipswich ellen), 2004 folyamatosan szerepel az európai kupákban, és csupán négy olyan éve volt ezalatt, hogy nem érte el a csoportkört.

A keret értékét 89 millió euróra becsülik (a CFR-nél ez 30 millió), ebből a holland válogatott – jelenleg sérült – 21 éves védő, Owen Wijndal egymaga 17,5 milliót ér. A CFR-hez hasonlóan az Európa Ligából került át az EKL-be, a vasutascsapat régi ismerőse, a Celtic ejtette ki (2-0 és 1-2).

FK JABLONEC

Inkább erős közép-, mint topcsapat a cseh futballban, bajnoki cím nincs is, csak két kupagyőzelme (1998, 2013). Európában sem vitézkedtek eddig, legnagyobb sikerük az Európa Liga csoportkörébe jutás három évvel ezelőtt.

A mai viszonyok közt kissé anakronisztikus módon egy ghánai csatár, Torfiq Ali-Abubakar kivételével kizárólag cseh játékosok vannak a 10,35 millió eurót érő keretben. Őket is a Celtic ejtette ki az Európa Ligából (2-4 és 0-3), az EKL play-off körében viszont nagyon elverték a szlovák Zsolnát (5-1 és 3-0).

RANDERS FC

Alig 18 éve jött létre hat másik helyi klub összeolvadásával, legjobb bajnoki eredménye eddig egy 2013-as bronzérem. Szintén az EL-ből érkezik, ahol az utolsó körben megszorongatta a Galatasaray-t (1-1 és 1-2). A keret értéke itt is 10 millió, ebből a svéd kapus, Patrik Carlgren egymaga egymilliót tesz ki.

A-CSOPORT: LASK (osztrák), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Alashkert (örmény), HJK (finn)

B-CSOPORT: KAA Gent (belga), Partizan Belgrád (szerb), Flora Tallinn (észt), Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)

C-CSOPORT: AS Roma (olasz), Zorja Luhanszk (ukrán), CSZKA Szófia (bolgár), Bödö/Glimt (norvég)

Hirdetés

D-CSOPORT: AZ Alkmaar (holland), Kolozsvári CFR, FK Jablonec (cseh), Randers (dán)

E-CSOPORT: Slavia Prága (cseh), Feyenoord (holland), Union Berlin (német), Maccabi Haifa (izraeli)

F-CSOPORT: FC Köbenhavn (dán), PAOK (görög), Slovan (szlovák), Lincoln Red Imps (gibraltári)

G-CSOPORT: Tottenham (angol), Rennes (francia), Vitesse Arnhem (holland), Mura (szlovén)

H-CSOPORT: FC Basel (svájci), Qarabag (azeri), Kairat Almati (kazah), Omonia Nicosia (ciprusi)

 

Hirdetés