Újabb, Erdélyt is érintő autópálya építése kapcsán sikerül már az elején rengeteget szerencsétlenkedni

A jelek szerint már egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése is nehezen leküzdhető kihívást jelent.

Hirdetés

Úgy tűnik, Romániában minden kis, autópálya-építéshez kapcsolódó sikertörténetre jut egy jókora balfogás is: miután a héten sikerült átadni Marosvásárhely mellett az észak-erdélyi autópálya egy nyúlfarknyi, 4,5 kilométeres szakaszát, most egy másik, szintén Marosvásárhelyt érintő sztráda kapcsán ismét sikerült beleállni a földbe.

A székelyföldi várost a moldvai Németvásárral (Târgu Neamţ) összekötő sztrádáról van szó, amely még nagyon messze áll attól, hogy bármely szakaszát is átadják – mivel még csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének fázisában tart.

A baj csak az, hogy a jelek szerint a kivitelező számára már ez is alig leküzdhető akadályt jelent.

Az országos közútkezelő társaság (CNAIR) ugyanis most jelentette be, hogy az erre kiírt közbeszerzési eljárást megnyerő spanyol Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A benyújtotta a megvalósíthatósági tanulmányt.

Ez elvileg jó hír – már abban az esetben, ha a dokumentum jól összeállított, alapos munka eredménye, és minden követelménynek megfelel.

A most átnyújtott tanulmány azonban ezen kritériumok egyikének sem felel meg.

A CNAIR ugyanis közölte:

a megvalósíthatósági tanulmány igencsak hiányos.

Hirdetés

Olyan, lényeges elemek hiányoznak belőle, mint az összes, környezetvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges dokumentáció, a pálya leendő nyomvonalán fekvő területeket leltárba vevő, azok tulajdonjogi viszonyit, illetve tulajdonosait rögzítő dokumentumok, valamint az érintett ingatlanok azon települések polgármesteri hivataltól származó, aláírt és bélyegzővel ellátott listája, amelyek területéhez tartoznak.

Ja, és néhány egyéb engedély és jóváhagyás sincs meg.

Az útügyi hatóság azért jelezte: szakemberei a továbbiakban alaposabban is átnézik a dokumentumot, és megvizsgálják, mennyire felel meg a pályázati kiírásban megfogalmazott követelményeknek.

A CNAIR még 2019 májusában írta alá a megállapodást a céggel, és azóta már leadott egy megvalósíthatósági tanulmányt – ennek kapcsán az útügyi hatóság 27 oldalas jegyzékben jelezte az észrevételeit és a tapasztalt hiányosságokat, kérve a hiányzó dokumentumok pótlását.

Nos, a jelek szerint nem sok eredménnyel.

Hirdetés