Új iparág épül: öt Bulgáriába igyekvő román is hamis kovidteszttel próbált meg átkelni a határon

Amint az várható volt, egyre több hír szól a pandémia feketepiaci vonatkozásairól.

Hirdetés

Öt román állampolgárt is feltartóztattak a román határőrök a bolgár határon, mert hamis volt a koronavírus-tesztjük. Az eset a giurgiui határátkelőnél történt.

A szervek szerint a delikvensek különböző időközökben érkeztek, és gyanúsak voltak a papírjaik, ezért a bolgár kollégák kérésére utána néztek egy kicsit a dolgoknak. Mint kiderült, az ötből négy dokumentumnak köze sem volt a klinikához, amely elvileg kibocsátotta őket, de az ötödikkel is gondok voltak, így minden érintettet visszafordítottak, és bűnvádi eljárás indul ellenük okirat-hamisítás és egyéb vétségek miatt.

Az egyébként is várható volt, hogy hamarosan felvirágzik a teszthamisító iparág, hiszen nagyon sok esetben kell negatív tesztet prezentálnia a polgárnak, ha a pandémia közepén utazni vágyik/kényszerül. Kelet-Európában pedig, amire kereslet van, arra az alternatív piacon is egykettőre lesz kínálat.

Már tavaly nyáron írtunk arról, hogy a bolgár-görög határon már 30–40 euróért vásárolhat hamisított teszteredményt a bágyadt utazó, de pár héttel ezelőtt már egy nagybányai hamisító brigádot is lekapcsoltak a zsaruk.

Nyilván nem ez volt az egyetlen illegális alternatíva nálunk, a mostani eset is bizonyítja, hogy sok feltörekvő teszthamisító van a piacon.

Hirdetés

Persze már arra is volt példa (mondjuk tavaly december végén, ugyancsak a giurgiui határátkelőnél), hogy bolgár állampolgárok próbáltak meg hamis tesztekkel belépni Romániába, hiszen őket sem kell azért félteni.

Legyen okos, és ne vegyen hamis tesztet, mert egyrészt nem sokkal olcsóbbak, mint az eredeti, másrészt az okirat-hamisításért általában nem baráti hátba veregetés jár a bíróságon!

Hirdetés