Ugye tudja, mit jelent, ha gyenge az idei dinnyetermés?

Mindig ugyanazt: kevesebb hazai görögdinnye, jó drágán.

Hirdetés

Miután a koronavírusos, karanténos, bezárkózós időszakban megtapasztaltuk, hogy az égvilágon mindennek érezhetően felment az ára, most úgy néz ki, hogy idén még a görögdinnye is drágább lesz.

A Dolj megyei Dăbuleni az ország dinnyefővárosa, több mint 1 500 termesztő 2 000 hektárt is meghaladó területen űzi a görögdinnye-termesztés dicséretes művészetét.

Csakhogy idén feleakkora lesz a termés, mint a korábbi években megszokott, mivel az időjárás alaposan beleszólt a dolgok menetébe. Tavasszal a jégeső kétszer is elverte a dinnyeföldeket, a helybéliek ráadásul savas esőkre is panaszkodnak, ami miatt plusz permetesére is szükség volt. Ez pedig plusz költségekkel is jár, végül pedig minden a gyümölcs árában tükröződik. Mert a dăbuleni-i termesztők megtermesztik a dinnyét, de az ország szegleteibe már a viszonteladók viszik el, közöttük pedig sok az ügyeskedő pénzhajhász. És ha a viszonteladó drágábban veszi meg a dinnyét, a hideg és édes nyári gyümölcsre vágyó vásárló is drágábban jut majd hozzá Marosvásárhelyen, Szatmáron vagy Csíkszeredában.

A Dolj megyei termelőknél a dinnye ára idén is ugyanannyi, mint tavaly: 1 lej kilója. Ön már vett dinnyét idén? Mennyiért? Na, erről beszélünk…

Hirdetés