Ugye ön is nagyon szeretné 70 éves koráig húzni az igát? Örülhet, mert úgy néz ki, hamarosan megteheti!

Milyen nyugdíjkorhatár? Az irodai székében hamvasztófunkció is lesz, oszt kész!

Hirdetés

Ne aggódjon, egyelőre nem teszik kötelezővé a melót 70 éves korig, viszont úgy néz ki, hamarosan választható opció lesz.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes szerdán arról beszélt, hogy a kormány egyáltalán nem ódzkodik attól, hogy lehetővé tegyék ezt a dolgot mindenkinek, aki szeretné. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter decemberben ugyan még arról beszélt, hogy nem érkezett hozzá ilyen jellegű kérés, az hogy Turcan odanyilatkozta, amit odanyilatkozott, azt jelzi, hogy hamarosan fog.

Most persze nevet, hiszen ki az a hülye, aki önszántából dolgozna 70 éves koráig, de ha most opcionálissá teszik ezt a lehetőséget, pár éven belül kötelezővé is fogják tenni. Fogalmazzunk úgy, hogy ez a beetetés, hiszen, ha egyből kötelező lenne, kitörne a forradalom.

De lássuk csak, miért lesz előbb-utóbb elkerülhetetlen ez a lépés.

Nos, a demográfiai adatokból egyértelműen látszik, hogy akárcsak a többi európai ország társadalma, Romániáé is elöregedőben van, vagyis egyre több a nyugdíjas, miközben egyre kevesebb az aktív munkaerő, ergo, ha ez ilyen ütemben megy tovább, a jelenlegi társadalmi berendezkedésünk fenntarthatatlan lesz.

Baromi sok lesz az öreg eszkimó és baromi kevés a fóka.

Hirdetés

Az átlagéletkor ráadásul folyamatosan nő, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, nem csoda, hogy a legtöbb nyugat-európai országban is egyre csak tologatják kifelé a nyugdíjkorhatárt.

Az persze majd elég vicces lesz, amikor az Alzheimeres kollégák egymás lélegeztetőgépét keresik egymás szemüvegével a fénymásolószobában, János bácsi a portáról meg TUC keksznek nézi, és lerágcsálja a díszburkolatot a falról, de higgye el, egy nyugdíjkorhatár-emelés még mindig jobb, mint egy élettartam-csökkentés.

De ne szaladjunk előre: a kérdés egyelőre csak az, hogy pár sztahanovista könyvtárost leszámítva ki lesz az, aki önként akar majd tovább melózni.

Hirdetés