Fogy és öregszik a román társadalom, nekem pedig soha nem lesz saját lakásom

Egyre kevesebb az újszülött, és egyre többen vándorolnak ki. Plusz kihűlt a kávém is.
Hirdetés

Egy év alatt mintegy 240 ezer romániai lépett le az országból Hansnak mosogatni, a hazai társadalom pedig nemcsak hogy apad, mint Mózes előtt a Vörös-tenger, de egyre inkább elöregszik.

Az Országos Statisztikai Hivatal a 2018. január 1-e és 2019. január 1-e (igen, az a nap, amikor mindenkinek borzasztóan fáj a feje valamiért) közötti adatokat vizsgálta. Kiderült például, hogy az emigránsok száma körülbelül 57 ezerrel haladta meg a külföldről hazánkba költözők számát, de a migráció így is csak a második legfontosabb oka annak, hogy porlunk, mint a szikla.

A fő probléma az, hogy túl kevés a pui de dac és csak maroknyi a székely pulya: a vizsgált egy év során 75729-el többen haltak meg, mint ahányan születtek. (Egy korábbi felmérés ugyan azt mutatta ki, hogy a magyarlakta megyékben enyhén nőtt a születésszám, de összességében a mutató még mindig negatív.)

Az elöregedés arányát jól mutatja, hogy a 65 évnél idősebbek száma a tavalyi év elején még 498 ezerrel haladta meg a 14 évnél fiatalabbakét, ez a szám viszont idén szilveszterre már 568 ezerre nőtt. Arányaiban ugyanez így néz ki: 118,6 idős lakos jut 100 14 évnél fiatalabbra.

Tavaly száz munkára jogosul felnőtt lakosra 51,1 kiskorú és nyugdíjas jutott, idén pedig már 51,9. Ez egyre nagyobb nyomást jelent a dolgozó lakosságra nézve, főleg egy olyan országban, ahol amúgy sem Cioboi kolbászból van a kerítés, szóval ez nagyjából azt jelenti, hogy a büdös életben nem lesz saját lakásom. (Bocs, anya!)

Hirdetés

A városi lakosság egyébként 0,5 százalékkal csökkent (jelenleg mintegy 10,4 millió), az ország női lakossága pedig 0,4 százalékkal (csaknem 10 millió).

Ja és még ott van az a statisztika is, amiből kiderül, hogy a külföldön élő románok nem is nagyon akarnak hazajönni.

Azt hiszem mindent leírtam. Neved számadat, ez van.

Hirdetés