Ugye mennyire hiányzott egy jó kis kormánybuktatás? Fel lehet készülni, körvonalazódik a következő

A PSD ma eldöntötte, hogy jól elkergeti az Orban-kabinetet, ha nem akarnak nyugdíjakat emelni.

Hirdetés

Miközben az ország szépen lassan próbál visszatérni a régi kerékvágásba, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) máris azon jár az esze, hogy kormányt buktasson.

Erről csütörtökön délután született döntés az alakulat állandó tanácsának az ülésén: amennyiben az Orban-kormány szeptember elsejétől nem hajlandó megemelni a nyugdíjakat, a PSD bizalmatlansági indítványt fog benyújtani, s mivel megvan a parlamenti többségük – a Pro Románia és az ALDE támogatására is számítanak –, össze is hozhatják a kormánybuktatást.

Az elmúlt tíz évben Románia tizenöt kormányfőt fogyasztott el, szóval itt nemzeti sportnak számít az ilyesmi. Kormánybuktatás legutóbb februárban volt.

Florin Cîțu pénzügyminiszer épp a hét elején ismerte el, szó sincs arról, hogy az államkasszában meglenne a fedezet a nyugdíjak szeptember elsejétől történő, akár 40 százalékos növelésére, ahogy azt még az előző, szociáldemokrata párti kormány idején kidolgozott nyugdíjtörvény előírja. Azt is hozzátette, hogy a nyugdíjtörvény nem csupán a 2020-as költségvetést tenné fenntarthatatlanná, hanem a 2021-est és a 2022-est is.

Szóval izgalmas nyár elé nézünk.

Hirdetés