Ugye, hogy lehet jól is indítani az évet? Olcsóbb lett az üzemanyag!

Megszűnt egy adó, ami közvetlen hatással volt a benzin és a gázolaj árára.

Hirdetés

Átlagosan harminc banival lett olcsóbb 2020. január elsejétől az üzemanyag, miután érvénybe lépett egy törvény, amely eltörölte a Dancilă-kormány által bevezetett pótlólagos jövedéki adót. Így tehát a benzin literenkénti ára 5,2-5,3 lejre csökkent, de van, ahol – például több székelyföldi városban – 5,2 lej alatti áron is lehet benzint vásárolni. A gázolajat literenként 5,3-5,5 lejes áron lehet megvásárolni. (Jól el lehet szórakozni egyébként a Versenyhivatal által kiadott ár-összehasonlító alkalmazással, itt elérhető.)

Jelenleg tehát egy autó teletankolása 15-20 lejjel olcsóbb, mint korábban.

A december elején a parlamentben elfogadott törvény eredetileg még nagyobb, literenkénti 45 banis csökkenést eredményezett volna, de aztán kiderült, hogy a csökkentett jövedéki adó szintje alacsonyabb, mint amit az Európai Bizottság minimálisan megszabott, ráadásul hozzácsapták az inflációs növekedési is, így alakult ki a végül érvényes adócsökkenés.

Ilyenkor persze az üzemanyagcégek reflexszerűen emelnék az árakat, de a Versenytanács nem hagyná. Bogdan Chiriţoiu, az intézmény elnöke leszögezte: figyelni fogják a benzin és a gázolaj fogyasztói árát és szállnak majd a kemény pénzbírságok, ha a forgalmazók nem csökkentik az árakat a jövedéki adó csökkenése után.

Elvileg az is következhetne, hogy minden olyan szolgáltatás, ami az üzemanyagárak függvénye (például az utazás, az árufuvarozás stb.), most szintén 30 banival olcsóbb legyen, mivel ezek az árak a drágulásokra mindig érzékenyen és gyorsan reagálnak, de az a tippünk, hogy a különbözet csinos extraprofit formájában landol majd a szolgáltatók zsebében.

Hirdetés