Úgy néz ki, nem kell piranhatámadástól tartania annak, aki Váradon bemerészkedik a Sebes-Körösbe

Nem találtak újabb példányokat a ragadozóhalból, de azért a kisállat-kereskedéseket tüzetesen ellenőrzik.

Hirdetés

Egyelőre úgy néz ki, nem kell attól tartania senkinek jövő nyáron, hogy piranhák támadnak rá, ha bemerészkedik a Sebes-Körösbe Nagyváradon: a környezetvédelmi őrség átvizsgálta a folyót és a bele ömlő Pece patakot is, de nem találtak újabb példányokat.

Mint megírtuk, helyi horgászok múlt héten találtak egy elpusztult példányt a folyóban a hírhedt dél-amerikai ragadozóhalból, és akkor a Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei vezetője, Sever Șerbănescu azt ígérte, átvizsgálják a Sebes-Köröst és a Pecét is, hátha a megtalált példánynak társai is vannak.

Most úgy tűnik, nincsenek, ami jó hír

– és nem is annyira az emberek, mint inkább a két folyóvíz, kiemelten pedig a termálforrások által táplált Pece élővilága számára, amelyet az invazív ragadozóhalak kíméletlenül megtizedelhettek volna.

Ugyanakkor az ellenőrzéseknek még nincs vége: szépen végigjárják a nagyváradi kisállat kereskedéseket, hogy felmérjék, egyáltalán

árulnak-e a városban piranhákat

vagy más, hasonlóan veszélyes egzotikus állatokat, és ha igen, akkor nyilvántartásba vették-e, kinek adtak el belőlük.

Hirdetés

Persze az, hogy kiderül, ki vásárolt Nagyváradon piranhát, még nem jelenti azt, hogy a nyomára is bukkannak annak, aki – vélhetően ráunva saját példányára – a folyóba engedte a veszélyes halat, hiszen lehet, hogy azt eleve nem is Váradon vásárolták.

Vagy a tettes nem is a városban él.

Azért minden esetre mégsem árt majd némi óvatosság, ha valaki a Körös vizében szeretne majd jövő nyáron hűsölni.

Hirdetés