Fotók forrásai: ebihoreanul.ro

Hogy kerülhetett piranha a Sebes-Körösbe?

Ezt próbálja kideríteni a Bihar megyei környezetvédelmi őrség is, miután Nagyvárad belvárosában „kifogtak” egy nemrég elpusztult példányt.

Hirdetés

A hústépő fogai és kimeríthetetlen étvágya miatt agresszív halfajnak számító vöröshasú piranha (pirája) Dél-Amerikában őshonos, ezért is lepődött meg a két környezetvédelmi aktivista amikor a napokban, parttisztítás közben „kifogtak” egy példányt Nagyvárad belvárosában a Sebes-Körösből. A bomlási folyamatok még nem indultak be, ennek alapján arra következtettek, hogy nemrég pusztulhatott el.

Sever Șerbănescu, a Bihar megyei környezetvédelmi őrség igazgatója megerősítette, hogy piranhára bukkantak a folyóban, ezért riadóztatták az összes illetékes intézményt, hogy kiderítsék, hogyan került oda. Eredetileg nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy más piranhák is előfordulhatnak, de nem a Sebes-Körösben, hanem a hőforrások által táplált Pecében. Végül elvetették ezt is, mert a patak hőfoka jelenleg 12 fok, a vöröshasú piranhák viszont 23 fok alatt nem élnek meg.

A halfajt egzotikus állatként is tartják, tehát valószínűbb, hogy valaki ráunt és kidobta.

Hirdetés