Tündérkert: hazatérés helyett Erdélyben találtak új állást a Moldvában kirúgott Srí Lanka-i vendégmunkások

Minden jó, ha a vége jó.

Hirdetés

Moldvai munkahelyükről egyszer csak kirúgták őket, egy időre Bukarestben rekedtek, de végül Erdélyben új munkahelyet találtak – dióhéjban így foglalható össze annak a 36 Srí Lanka-i vendégmunkásnak a története, aki a jobb élet reményében hagyta el hazáját egy európainak gondolt ország kedvéért.

Az ázsiai kontingens tagjai egy Botoșani megyei település varrodájában dolgoztak, ám miután egyikük koronavírusos lett, mindannyian karanténba kerültek.

Ezt követően három hét múlva a munkaadójuk rövid úton kirúgta őket.

Majd vasárnap autóbuszra zsuppolták és elvitték őket Bukarestbe, az Otopeni repülőtérre.

Egy apró probléma volt: nem volt légi járat Srí Lankára. Menetrend szerinti gép eleve nem közlekedett, charterjáratot pedig senki sem szervezett le a számukra.

Így aztán természetesen repülőjegyük sem volt, ezért be sem engedték őket a repülőtérre.

Hirdetés

Végül az abszurd helyzetet Violeta Alexandru munkaügyi miniszter közbenjárása oldotta meg: az ázsiaiakat egy bukaresti szállodában szállásolták el.

Ezt követően kikérdezték őket, és kiderült, amúgy eszük ágában sincs hazamenni, nagyon szeretnének maradni, és tovább dolgozni.

Ennek nyomán a tárca meghirdette a cégek körében, hogy 36 munkavállaló lelkesen áll a rendelkezésükre. Hat cég kapott is az alkalmon, és végül egy kolozsvári, kávécsomagolással foglalkozó vállalat lett a nyertes, mivel ez képes leszerződtetni mind a 36 érintettet.

Így aztán – ha minden jól megy – a Srí Lanka-i vendégmunkások a rossz moldvai tapasztalat után Erdélyben vigasztalódhatnak.

Hirdetés