Tulajdonképpen az összes különleges luxusnyugdíj eltörölhető – egyetlen kivételezett kategóriát kivéve

Ezt maga az ombudsman mondja.

Hirdetés

Az állam számára évente jókora kiadást generáló luxusnyugdíjak jelentős részét el lehetne törölni, ha nagyon akarnák, és ezzel méltányosabbá válna a nyugdíjrendszer – mondja Renate Weber ombudsman.

Az állampolgári jogok biztosa – akit még az előző, szociálliberális kormány nevezett ki a tisztségbe, miután ő és pártja, a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) kiesett az Európai Parlamentből, ezért a jelenlegi kormány meneszteni akarja – szerda este arról beszélt: ha a kormány és a parlament valóban nekidurálná magát, akkor a különleges illetmények elsöprő hányadát fel lehetne számolni.

Egyetlen kategória van, amelynek szent és sérthetetlen a luxusnyugdíja: a bírák és ügyészek kasztja.

Az ő különleges nyugdíjaikat ugyanis alkotmánybírósági ítélet védi – mert hát a talárosok rettenetesen objektív módon úgy döntöttek, hogy ha már módjukban áll megakadályozni a saját speciális illetményük eltörlését, akkor meg is teszik.

Mivel azonban annyira már nem voltak empatikusak, hogy mások különnyugdíját is megvédjék, azok simán felszámolhatók.

A parlament idei nagy nekibuzdulásában először éppen a képviselők és szenátorok különleges nyugdíjának eltörlését szavazta meg, és az államfő már ki is hirdette a törvényt.

A kormány vezető erejét adó liberális párt által elmozdítani kívánt Weber most azzal szúrt oda a pártnak, hogy elárulta: a törvény megszavazása után folyamatosan hívták, égtek a vonalak, és megpróbálták rábeszélni, hogy – lévén jogában áll – támadja meg alkotmánybíróságon a jogszabályt.

Hirdetés

És hát mit ad Isten, a legtöbben épp a liberális párt exhonatyái közül keresték, hogy megpróbálják meggyőzni: menjen neki a törvénynek.

Többek között azzal is „érveltek”, hogy semmi veszíteni valója nincs, hiszen a kormányoldal úgyis le fogja váltani.

Ő azonban nem tette meg nekik ezt a szívességet, mivel erre semmilyen alkotmányos alapot nem talált.

Úgyhogy várjuk, mikor kerül sor a többi kedvezményezett kategória – többek között a pilóták és a diplomaták – különleges nyugdíjainak megszüntetésére.

És hogy valaha sikerül-e kilőni a bírák és ügyészek luxusnyugdíjait.

Hirdetés